Sara (13) ble påkjørt og drept

Snakker om sorgen etter datterens død

Jostein Sandsmark har skrevet bok, og reist rundt med foredrag. Dette har blitt en måte å bearbeide sorgen etter datterens død.

EN VEKKER: Jostein Sandsmark ønsker boken får folk til å vise omsorg til sine kjære mens de fortsatt kan.  Foto: Lise Lotte Henriksen

Livsmotet er på vei å piple inn i det knuste pappahjertet.

Jostein Sandsmark

EN SISTE KJÆRLIGHETSERKLÆRING: Boka "Pass på liten og på stor" er Jostein Sandsmarks siste kjærlighetserklæring til datteren Sara. Foto: Privat  Foto: Privat

nyheter

Den 11. januar 2013 var jentene Sara (13) og Tiril (11) ute på tur med ponni og vogn. 100 meter fra stallen ble de påkjørt bakfra. Dagen etter døde de begge av hodeskadene etter påkjørselen.

Siden den gang har Saras far, Jostein Sandsmark, skrevet bok og reist rundt med et foredrag om å takle sorg.

– Sara våknet aldri etter ulykken. Jeg fikk ikke sagt at jeg var glad i henne en siste gang. Boken er min siste kjærlighetserklæring til henne, sier Sandsmark.

LES OGSÅ: På turné for å snakke om sorgen

Svakere gudstro

En åpenhjertig Sandsmark forteller sin personlige historie. I kirken kan en ofte høre snufsing fra dem som har møtt opp denne søndagen for å høre på. Sandsmark forteller om et sinne mot Gud, og en gudstro som har blitt satt kraftig på prøve.

– Det sprakk. Jeg skrek mot himmelen. Jeg opplevde at Gud ikke passet på Sara. Hun var alltid så forsiktig, hun kunne alle trafikkreglene. Hvorfor kunne ikke du gjort din del? Hva slags Gud er du? Jeg ga han en sjanse til, og det var å berge dem, forteller han.

Slik gikk det ikke.

– Jeg har slitt med å kalle meg en troende, men jeg er en håper. Og jeg håper at kanskje Gud satt sammen med dem da det vonde skjedde. At han var der for dem, og ikke satt passiv og så på.

Sandsmark forteller at han skjelte ut og kjefta på Gud i perioden etterpå.

– Når jeg kjefter på Gud, så må jeg jo på en måte tro at han er der. Jeg har prøvd å bli ateist uten å lykkes. Gudstroen har vært i en turbulent periode, men jeg holder på håpet.

LES OGSÅ:  MINIDOK: Bodil (97) tok topphemmelige bilder under krigen

Å takle sorgen

En viktig del av foredraget hans handler om å takle sorg.

– Min fasit på sorg er at det ikke finnes noen fasit.

Det er viktig for han å understreke at alle takler sorg forskjellig, og at det bør være greit for de rundt.

– Hadde alle følt og reagert likt på ting hadde det gått under med oss, sier han og takker kona for at hun har vært med på å dra han opp. Han beskriver henne som utadvendt. Selv om det er han selv som har skrevet bok og holder foredrag.

– Det er jo det paradoksale. Det faller meg egentlig ikke naturlig å holde foredrag foran så mange fremmede. Det er boka som drev meg ut på det, og det er godt for meg også.

Skynd deg å elske

Sandsmark forteller at boka og foredragene har vist seg å hjelpe han i bearbeidelsen av sorgen.

– Jeg har fått hjelp av andres historier. Når noen takker meg for at jeg deler, våger jeg å tro at jeg hjelper andre.

Han håper at hans bidrag skal vekke noe i folk.

– Vi skal slippe å angre på kjærlighetserklæringene vi ikke ga, og kaffekoppene vi ikke drakk med våre kjære, sier han.

Dette har også ført til folkeaksjonen «Skynd deg å elske!»

- Vi er en heiagjeng for å ikke utsette å vise omsorg mens vi enda kan, sier han og legger til:

– Jeg er langt ifra å si at tiden leger aller sår, men livsmotet er på vei å piple inn i det knuste pappahjertet.

LES OGSÅ:  Tillitsvalgt ble oppsagt – går til sak

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter