Sofaer og bildekk skal ikke på bålet

Bål og sankthansfeiring går ofte hånd i hånd, men det er noen ting man bør vite før man starter feiringen.

Å brenne bål på sankthansaften er tradisjonsrikt, men det er enkelte ting man må vite før man starter bålbrenningen. Foto: Linda Pedersen/Troms Folkeblad 

Jonny Magne Nilsen, avdelingsleder for forebyggende enhet i Tromsø brann og redning. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Planlegger man å brenne sankthansbål, er det lurt å vite hva som er tillatt. Er sankthansbålet ditt ulovlig, risikerer du anmeldelse.

– Først og fremst er det viktig å ta hensyn til at det ikke er fare for gress- og lyngbrann, og at man holder avstand til bebyggelse, forteller Jonny Magne Nilsen, avdelingsleder for forebyggende avdeling i Tromsø brann og redning.

Hold deg nært vann

Brannvesenet ønsker primært at bålbrenning skjer ved fjæra eller ved en elv.

– Utover dette har vi et klart forbud mot å benytte bål til å brenne gamle sofaer og bildekk, for eksempel. Mange blir fristet til å hente gamle saker fra loftet og brenne det på sankthansaften. Dette gjelder også forurenset treverk. Vi aksepterer kun tørt trevirke, sier Nilsen.

Skal du rydde ut gamle saker skal disse på fyllingen. Avdelingslederen forteller at å brenne slike saker både påvirker miljøet og personene som befinner seg ved bålet.

Generell aktsomhet

– Man må også tenke med generell aktsomhet, altså brannfare og spredning. Det er også viktig å tenke at man ikke lager et bål som skaper sjenanse for naboer, sier Nilsen.

Fra tidligere års erfaring forteller avdelingslederen at de generelt opplever at folk opptrer fornuftig, men han legger ikke skjul på at enkelte bruker anledningen på å gjøre det de ikke skal.

– Ved henvendelser drar vi til stedet. Om bålet ikke er i samsvar med retningslinjene blir det slukket, og vi vil vurdere anmeldelse. Det har forekommet, sier Jonny Magne Nilsen og legger til:

– Men at folk flest lager et lite kaffebål på en fornuftig måte er helt innenfor.