Disse landene godtar ikke nødpass

Tenker du å reise med nødpass i sommer? Da er det lurt å sjekke om landet du skal til godtar det først.

Ser du deg nødt til å reise med nødpass i sommer? Da bør du sette deg inn i innreise-reglene til landet du skal reise til.   Foto: Arkivfoto

Om nødpass:
 • Hvis du ikke rekker å bestille et ordinært pass før du skal reise, kan du få utstedt nødpass hos politiet.
 • Nødvendig dokumentasjon må fremlegges på reisen sammen med søknaden.
 • Alle som inngår i reisefølget må ha gylidg pass. Hvis noen mangler pass, må man søke om ordinært pass som leveres innen 10 virkedager.
 • Når man skal søke om nødpass, må man som hovedregel henvende seg til sitt lokale politi.
 • Passet kan blant annet ikke benyttes ved innreise til USA.
 • Man er selv ansvarlig for å undersøke om det landet man skal reise til, godtar nødpass.
 • Mister du passet ditt i utlandet, kan du få utstedt nødpass på nærmeste norske utenriksstasjon.
 • Nødpasset koster det samme som et ordinært pass og er gyldig bare for én enkelt reise. Passet må leveres til politiet eller grensekontrollen når man kommer tilbake til Norge.
 • Kilde: Politiet

Politiinspektør Astrid Nilsen forteller at det ikke har vært noen form for unormal trafikk når det kommer til Tromsøværinger som trenger nødpass.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Ikke alle land godtar nødpass. Pressekontakt i Utenriksdepartementet, Kristin Enstad forteller at det er de enkelte landene som avgjør dette, i forhold til deres innreisebestemmelser.

– Det er også opp til de enkelte reisende å gjøre seg kjent med de bestemmelsene som gjelder for landet de skal til, sier Enstad.

Gjør research

Hun anbefaler at man selv tar kontakt med ambassaden til landet man skal reise til, da de til enhver tid har den mest oppdaterte informasjonen vedrørende innreise til landet. Hun viser også til landsider.no som gir gode råd til norske reisende før og under reisen.

– Noen steder krever også visum, i tillegg til at det er vanlig med bestemmelser om at passet må være gyldig en stund selv etter at reisen er avsluttet. Bortsett fra å sjekke dette, er det viktig å ha reiseforsikringen i orden, sier Enstad.

Godtar ikke nødpass

Reisearrangøren Ving Norge opplyser om at dersom man skal reise til land utenfor Schengen, må passet være gyldig seks måneder etter hjemkomst. Disse landene har spesielle regler når det kommer til å reise med nødpass:

 •  Tenker du deg blant annet til De forente arabiske emirater, akseptes ikke nødpass som innreisedokument. Dette gjelder også USA.
 •  I Qatar kan man ikke komme inn med gult nødpass.
 • Skal man til Tyrkia må man på forhånd kjøpe et turistvisum som er gyldig for opphold i Tyrkia i 90 dager. For å søke om visumet elektronisk må man som norsk statsborger ha et ordinært norsk rødt pass eller et oransje norsk nødpass som er gyldig i minimum seks måneder.

Normal trafikk

Politiinspektør ved Troms politidistrikt, Astrid Nilsen, forteller at de ikke merker større pågang i år enn fra tidligere år, når det kommer til å utstede nødpass. I perioden fra 1. januar 2014 til i dag har det blitt utstedt 677 nødpass og 14.767 ordinære maskinlesbare pass i Tromsø.

– Vi har ikke hatt noen spesielle perioder hvor det har vært ekstra trøkk når det kommer til nødpass, sier Nilsen.

De fleste som skaffer seg dette passet, er de som ikke har planlagt fornyelse av det ordinære passet sitt, i god tid før reisen sin.

– Noen får kanskje en reise som kommer brått på, og som trenger nødpass, men ellers er det fordi de er for sent ute til å få tak i det ordinære passet, sier politiinspektøren.

I 2011 skrev Aftenposten at gule nødpass skapte problemer for norske turistene, kjenner dere til dette problemet?

– Vi har ikke fått noen tilbakemelding på dette, og jeg er ikke kjent med saken, sier hun.