Er lei negativ sentrumsomtale

– Vi lever i beste velgående

Sentrumsforeningen og flere butikkeiere mener sentrum er langt ifra dødt.

VOKSER: Disse butikkeierne i Tromsø sentrum opplever ingen "sentrumsdød" - tvert imot. De ser vekst og utvikling. Fra venstre: Cathrine Krane Vassmyr, Mette Mack, Sissel Ditlefsen, Anne Brit Andreassen, Elin G. Wintervold, Daniel Akselsen, Sindre Helmersen, Lena G. Nymark, Mona Abelsen, Thoralf Willumsen og Martin Antonsen. Foto: Linn Blomkvist 

nyheter

Det siste året har det vært mye snakk om sentrum, nedleggelser og den såkalte «sentrumsdøden». Onsdag inviterte Sentrumsforeningen og flere av byens næringsdrivende lokalavisene for et oppgjør med sentrums dårlige rykte.

– Det har vært mye negativ omtalte om sentrum, og det har blitt brukt sterke ord som «sentrumsdød». De som drifter her har et annet inntrykk, sier leder for Sentrumsforeningen, Lena G. Nymark.

LES OGSÅ: Frykter sentrumsdød

I beste velgående

Det kan blant annet gullsmed Elin G. Wintervold bekrefte.

– Vi lever i beste velgående. Jeg har drevet i sentrum i 31 år, og de siste årene har jeg sett en økning, sier Wintervold.

Også Mona Abelsen, innehaver av klesbutikken MAS har sett en økning. Det samme gjelder Anne Brit Andreassen, innehaver av Emmas Drømmekjøkken, samt Sindre Helmersen med Helmersen Delikatesser som både finnes i sentrum og på Jekta.

– I 32 år har jeg drevet forskjellige steder i Tromsø sentrum, og det går oppover, sier Andreassen.

– Det har stabilisert seg mellom Jekta og sentrum. Nå ser vi en økning i sentrum, sier Helmersen og legger til:

– Vi har ingen grunn til å frykte for fremtiden.

LES OGSÅ: Sentrumsbutikk pusser opp

Turismen

En økende turisme gjenspeiles i næringslivets omsetning i sentrum, men Sissel Ditlefsen, innehaver av Brillehuset merker spesielt at lokalbefolkningen sørger for oppgangen.

– Vi har ikke en økning på grunn av turistene. Hos oss er det lokalbefolkningen som sørger for det, sier hun.

Styreleder Thoralf Willumsen i Tromsø Skotøiforretning AS ser dog at både cruise- og nordlysturistene skaper ekstra penger i kassen for sentrum, og er fornøyd med dette.

– Det er viktig med turister. De fyller opp gatene, sier Sissel Ditlefsen.

LES OGSÅ: Gjør "kål" på grøntområde i sentrum

Ser fremover

Butikker legger ned, og butikker flytter. Mange ser på dette som «sentrumsdøden», men innehaverne mener det er naturlig at det skjer endringer.

– Det er nok for mange like butikker. Vi må få mer mangfold, sier Willumsen.

– Grunnen til nedleggelser er overetablering, ikke sentrum. Vi trenger å få inn riktige bransjer, og det vi mangler er blant annet leketøysbutikker og jernvarehandel, sier bokhandler Martin Antonsen hos Bokhuset.

Flere mener at det sentrum mangler er parkeringsplasser, og at det er derfor mange strømmer til Jekta. Lena G. Nymark ser også at det er etterspørsel for parkering.

– Vi ser at det finnes plasser, men disse må kanskje tydeliggjøres mer. Men jeg tror ikke dette er problemet, sier hun og legger til:

– Sentrum skal profileres med god service og fine butikker. Og så er sentrum så mye mer enn bare butikker.

Butikkeierne er alle enige om at det ser positivt ut for sentrum.

– Det skjer mye bra. Bakgårdsfester, filmfestivalen, musikkfestivaler og Midnight Sun Marathon, blant annet, sier Wintervold.

– Tromsøfolk som ikke bruker sentrum vet ikke hva som egentlig skjer, sier Anne Brit Andreassen.