Topp med Ti på hjul

Ti på hjul skal hjelpe mennesker som bruker hjul i hverdagen ut på tur i sommer.

TESTTUR: Laila Edvardsen fra Norges Handikapforbund og varaordfører i Tromsø Anni Skogman på testtur til Skihytta.   Foto: Tine Marie Hagelin

PÅ TUR MED HJUL: Tine Marie Hagelin håper på mange turglade mennesker på hjul i sommer.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Ideen fikk daglig leder for Ishavskysten friluftsråd Tine Marie Hagelin på en friluftskonferanse for omtrent ett år siden. Konferansen hadde fokus på tilrettelegging, og Hagelin kom i snakk med en dame som fortalte at hun opplevde Ti på topp som ekskluderende.

– Ti på topp er jo egentlig et veldig inkluderende konsept, med turer for de aller fleste. Men mennesker som bruker rullestoll har ikke mulighet til å delta. Så da bestemte jeg meg for at vi måtte få til et lignende tilbud for dem, sier Hagelin.

Et tilbud for alle

Tanken bak prosjektet er at mennesker som er avhengig av hjul skal få muligheten til å utfordre seg selv. Dette gjelder både folk i rullestol eller med rullator, og foreldre med barn i vogn.

Når man har vært på tur, skal man laste opp et bilde av seg selv, eller sende det på e-post til friluftsrådet. Etter ti valgfrie turer eller fem turer til forskjellige destinasjoner, vinner man en premie. Det gjør man også etter de ti neste turene.

Les også: Kan bli Årets Friluftsråd

Laila Edvardsen i Norges Handikapforbund syns det er synd at mange funksjonshemmede ikke benytter seg av den fine naturen i rundt Tromsø. Hun tror årsaken er at mange ikke tror de kan.

– Det er viktig at det finnes muligheter for folk som er avhengig av hjul til å komme seg på tur, sier hun.

Samarbeidsprosjekt

Ti på hjul er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Handikapforbund og Ishavskysten Friluftsråd i kommunene Tromsø, Balsfjord, Storfjord, Lyngen og Karlsøy. Friluftsrådet har valgt ut turer, og handikapforbundet har kvalitetssikret opplegget slik at det skal være mulig å bruke rullestol.

Les også: Padletur med skrekkblandet fryd

– Vi har valgt ut to tilrettelagte friluftsområder i hver kommune. Det er stor variasjon i rutene, så her er det noe for alle. Noen turer er korte og enkle, mens andre er lengre og mer krevende. Turen til Skihytta på Tromsøya er for eksempel ganske bratt, mens turen til Jægervatnet i Lyngen er enklere. De fleste stedene er det også mulighet for å tenne bål, sier Hagelin, som mener opplegget også passer ypperlig for familier på tur.

Håper på økt interesse

Både Hagelin og Edvardsen håper Ti på hjul kan bli et samlingspunkt for folk.

– Vi vil at facebooksiden til Ti på hjul skal brukes til å organisere fellesturer. Også håper vi folk legger ut bilder når de har vært på tur, slik at de kan inspirere andre, sier Hagelin.

Les også: Etterlyser turkamerater

Hun håper nå at Ti på hjul kan bli et nasjonalt tilbud.

– Ti på topp er jo kjempepopulært, og hjulbrukere finnes i alle kommuner. Vi håper dette er starten på et stort inkluderingsprosjekt, sier hun.