Klar for å vise fram Sommarøy

Med humor og glimt i øyet vil Kjell Ove Hveding og resten av øyfolket vise fram sitt kystparadis for hele landet på direkten.
nyheter

I dag, fredag, gjester NRKs sommerbåt kystsamfunnet på Sommarøy i Tromsø, der de fra morgentimene i dag har hatt direktesendinger både på radio og på TV. Høydepunktet er utvilsomt kveldens utgave av "Sommeråpent" hvor blant annet Jørn Hoel skal både opptre og lage mat.

Det lille kystsamfunnet har forberedt seg grundig til besøket, med glade folk og merksnodige figurer plassert ute på holmene og på kaia da båten kom i land grytidlig i morges.

– Vi synes at det er veldig artig å vise fram samfunnet vårt. Vi som bor her liker det som er litt annerledes, og vi mener at vi har veldig god humor her ute. Vi vil skape liv og røre, vise fram hvor fint det er å bo ute på Sommarøy, sier Kjell Ove Hveding, en av ildsjelene bak folkearrangementet på kaia.

Hektisk program

Nå i ettemiddag er det mange aktiviteter som skjer på Sommarøy før direktesendingen starter klokken 21.30 for både store og små. Lokalbefolkningen inviterer blant annet til høytidelig dåp av splitter nye regattajoller, som forhåpentligvis både ordføreren og programlederne skal prøve seg på i løpet av kvelden. I tillegg blir det rekeaften før det hele avrundes med en real bryggedans til langt på natt.

– Det er viktig for oss som lever i små samfunn å skape liv og engasjement blant befolkningen, å vise at vi er stolt over hjemplassen vår. Det skaper en felles identitet og kanskje flere av våre unge vil flytte hjem igjen. Og så liker vi å fjase her ute, ler Kjell Ove Hveding.

Havnnes gav rekord

Mannskapet på NRKs sommerbåt MS «Sjøkurs» besøker tre havner i Troms denne sommeren. I dag er de på Sommarøy, mens lørdagens sending blir fra Harstad der blant annet artist Silje Nergaard og blogger Sophie Elise er gjester.

Gårsdagens sending fra Havnnes ble tidenes mest sette episode av «Sommeråpent».

– Vi hadde 703.000 seere, det er ny rekord. Det var en fin sending på et nydelig sted, med mange fine lokale innslag og fantastiske folk. Det er nok årsaken til at så mange så på, sier prosjektleder Thomas Hellum.

Rørt mannskap

NRKs sommerbåt har et stort mannskap på nærmere hundre personer i sving fra morgen til kveld. Prosjektlederen har bare godt å si om stedene og folket de har møtt i nord til nå.

– Vi vet aldri hva som venter oss når vi legger til kai. Her på Sommarøy ble vi møtt av en herlig gjeng i strålende humør, det setter vi stor pris på. Vi som jobber med produksjonene blir veldig rørt av å se hvor mye innsats folk legger ned. Det er rett og slett herlig, sier Hellum.

Minne fra Sommarøy

Rose Hansen var en av dem som troppet opp på kaia fredag ettermiddag i forkant av kveldens direktesending. Hun hadde med seg en spesiell gave til programlederne Kåre Magnus Bergh og Ingrid Gjessing Linhave, som hun håper å kunne overrekke under sending.

– Jeg har heklet en sommerlue til Ingrid og jeg har strikket et pannebånd til Kåre Magnus med motiv fra Håja. Jeg synes at de skal få med seg et fint minne fra oss, for vi er så glade for at de vil besøke oss, sier den fingernemme damen.

Skuespillerdebut

Men også lokalbefolkningen får være med på minneverdige ting. Håkon Magnus Voll (80) debuterte i dag like så godt som profesjonell skuespiller i NRKs sommermysterium som filmes på båten daglig.

– Nå renner det vel inn med skuespilleroppdrag siden man først har kommet seg inn i filmgamet. Jeg lurer på hva kona mi sier når hun ser meg på TV, hun vet nemlig ikke at jeg har vært med på dette. Det blir spennende, sier debutanten med et smil.