Her sniker de seg til gratis parkering

Reisende sniker seg til gratis parkering bak fiskehjellene ved Tromsø lufthavn.

SPARER PENGER: Disse bilene sto i går ettermiddag parkert ved fiskehjellene på vestsiden av flyplassen. Her slipper de å betale parkeringsgebyr. Foto: Dana Meknas 

nyheter

Baksiden av fiskehjellene som ligger vest for Tromsø lufthavn brukes som «piratparkering» av reisende. Det lille området ligger en kjapp spasertur fra flyplassen, og både turgåere og andre som bruker området observerer stadig biler stående der i lengre perioder.

Kjenner til saken

I helgen har iTromsø ved selvsyn sett biler stå der over flere dager. Turgåere som har kontaktet avisen sier at det er aller verst på ukedagene. Da er det mange som benytter sjansen til å slippe å betale parkeringsgebyr for bilene sine på Avinors område og velger heller å sette bilene sine ved fiskehjellene.

Tore Bentzen, fagsjef i Tromsø parkering, forteller at man har forsøkt å regulere området for parkering tidligere.

– Vi begynte å nøste i eierforholdene her i fjor. Det ble da tatt kontakt med grunneierne, men det ble ikke noe substans i en avtale med disse. Dette skyldes at det er et hav av grunneiere som eier små parseller i området, forklarer Bentzen.

LESO OGSÅ: Vil stoppe ulovlig parkering ved byens kirker

Ikke gitt opp

Han utdyper at de ikke har gitt opp saken ennå.

– Nei, men det ble for mange å forholde seg til i fjor. Dersom grunneierne kan bli enige seg imellom, vil vi gjerne forholde oss til én og ikke 20 personer for at det skal være praktisk gjennomførbart å regulere området for parkering, sier han og legger til at Tromsø Parkering jobber med å få regulert slike parkeringsplasser over hele byen.

– Nordover på Stakkevollveien er dette veldig aktuelt. UiT reduserer sine parkeringsplasser og UNN har allerede et stort manko på parkering. Dermed parkerer folk langs veiene og på uregulerte områder nedenfor Stakkevollveien. Det siste halvåret har vi derfor vært i kontakt med grunneiere og fått regulert mange områder til de riktige formene for parkering.

Mer bevisst

På tross av dette finnes det fortsatt områder som fremdeles er uregulert.

– Det finnes mange såkalte «piratparkeringer», men vi ser at grunneiere blir mer og mer bevisste på å få disse regulert. I tilknytning til dette driver vi med fortløpende skilting og regulering der det er hensiktsmessig, og der vi har muligheten ordner vi parkering dersom grunneiere ønsker dette, sier Bentzen.

Ifølge fagsjefen har ikke grunneierne ved fiskehjellene på Langnes gitt uttrykk for om det ønskes å regulere området eller ikke.

– Slik jeg har forstått det har det ikke vært oppfattet noe ønske fra eierne om verken det ene eller det andre. Og så lenge parkeringen ikke skaper trafikale problemer, synes vi ikke så mye om det heller, sier han.

LES OGSÅ: – I enkelte situasjoner må vi parkere slik

– Biler står der

Lufthavnsjef Jonny Andersen forteller at Avinor er kjent med parkeringen som foregår ved fiskehjellene.

– Per definisjon er ikke dette vårt område, og vi har ikke regulert det for parkering. Så lenge det ikke går på flysikkerheten løs, kommer vi ikke til å gjøre noe ekstraordinært med hensyn til dette, sier han.

Om dette påvirker lufthavnen i noen grad, blir ifølge Andersen kun spekulasjoner.

– Området er jo både utilgjengelig og ganske lite, og det er dermed vanskelig å si hvordan det påvirker oss. Parkeringen har vært et tema tidligere, men vi har samme holdning som vi alltid har hatt. Området er ikke en del av vårt mandat, og dermed er det vanskelig å håndheve noe som helst der, forteller han.

LES OGSÅ: - Vi lever i beste velgående

Avinor-sjefen legger til at det finnes flere lignende parkeringsmuligheter i området.

– Det finnes masse muligheter til å parkere rundt omkring, og biler står her og der. Vi har våre regulerte parkeringsområder, og EuroPark, som administrerer vår parkering, konsentrer seg om disse.