Håper på seiler- og kajakkboom

Kystsamfunnet på Yttersia satser og drømmer stort.

KAJAKKBOOM: Det er mange som kommer til Sommarøy for å padle kajakk, slik som i fjor sommer under Midnight Sun Experience. Med nye regattajoller og flere kajakker håper lokalsamfunnet nå å fostre olympiske mestre fra Yttersia. Foto: Kent-Einar Myreng. 

FREMTIDSTRO: Leder Åshild Strømmesen i utviklingslaget for Brensholmen og Sommarøy sier at de har mange spennende planer for nærområdet sitt. – Det handler om bolyst, sier hun. Foto: Privat 

KLAR FOR REGATTA: Her er de splitter nye 10 fots regattajollene på Sommarøy. Jollene har fått navn etter andre kjente båter i nord. Foto: Trond Ludvigsen. 

PRØVESEILAS: Ordfører Jens Johan Hjort fikk æren av å døpe jolla «Edøy» og benyttet også anledningen sist helg til å ta seg en liten prøveseilas. Foto: Heidi Mattila Nilsen. 

FOLKSOMT: Under dåpen av de fire regattajollene var det møtt opp mange folk på kaia. Lokalbefolkningen og gjester donerte også penger som skal brukes til å forsikre de nye jollene. Foto: Heidi Mattila Nilsen. 

nyheter

Med statlig millionfinansiert utdyping av havna, er det allerede mye som skjer i det lille kystsamfunnet på Sommarøy. Med fire splitter nye 10 fots regattajoller finansiert av Gjensidigestiftelsen, Sparebank1 Nord-Norge og områdemidler fra kommunen, er man nå også i gang med å planlegge et nytt flerbruksnaust på Sommarøy.

– Vi har drømt om regattajoller i mange år og nå endelig har vi de på plass til bruk for både små og store. Men det blir for slitsomt for ungene å bære båtene ned fra brygga, så vi må ha et naust slik at sjøsettingen blir lettere, sier leder Åshild Strømmesen i Brensholmen/Sommarøy utviklingslag.

Sterk dugnadsånd

Kommunen har gitt positive signaler om å reise et naust i Steinsvika og byggesøknaden signert av Skarven idrettslag, Brensholmen fritidsklubb og Brensholmen/Sommarøy utviklingslag, sendes i løpet av uka.

Åshild Strømmesen håper å ha et naust på plass allerede til neste vår.

– Vi vant en ukepremie i Leca-konkurransen som tilsvarer et naust på 70 kvadratmeter. Vi trenger bare et ja fra kommunen, og kanskje en dør og noen vinduer sponset fra næringslivet. Vi trenger folk til å både mure og bære stein, så det er et dugnadsprosjekt. Vi har en veldig stor tro på at vi får gjort store ting i lag, sier Strømmesen.

OL-vinner fra Yttersia

Med de nye regattajollene ønsker man å arrangere et regattaseilas helt vest i kommunen, og det er gjennomført kurs i både båtvett og båtførerprøven blant barn og unge i regi av fritidsklubben.

– Vi skal fostre fremtidas OL-vinnere i seiling, sier Strømmesen.

Mange fremtidsplaner

Det mangler ikke på verken ambisjoner eller fremtidsplaner på Yttersia.

Utviklingslaget ønsker også å bygge en permanent skøytebane, oppgradere grusbanen til en kunstgressbane, og man ønsker et bygg som skal romme både fritidsklubb, møterom og treningssenter. Fritidsklubben vil kjøpe inn nye kajakker til benyttelse av barn og unge, og det lokale firmaet 69 grader nord på Sommarøy vurderer å starte opp egen seilerskole.

– Vi er et lite samfunn på 650 personer, men det handler om å øke bolysten. Skal vi få til ting å skje her, så må vi gjøre det selv. Selv om vi er små så betyr ikke det at vi ikke kan ha store drømmer, sier Åshild Strømmesen.