– Veldedighet er trendy

Klasse 10B på Kvaløysletta ungdomsskole donerte klassekassa til et skoleprosjekt i Uganda.

støtter: Marit Fossli (til venstre) og Regine Schöttker Hauge forteller at skolerevyen på Kvaløysletta, Monkeyrevyen, også har gitt penger til skolen i Uganda. Foto: Eline Tylden 

nyheter

Marit Fossli (16) og Regine Schöttker Hauge (16) er to av elevene fra klassen som ennå ikke har reist på ferie. Hauge forteller at forslaget ble enstemmig vedtatt i klassen.

– Valget sto mellom barneavdelinga på UNN og skoleprosjektet. Vi tenkte at barneavdelinga kanskje fikk flere donasjoner enn skolen i Uganda, så derfor valgte vi sistnevnte, sier hun.

–Det var aldri tvil om at summen, som var på litt over 2000 kroner, skulle gå til et veldedig formål, supplerer Fossli.

Les også: 19 dagers blodslit ga en halv million til Kirkens Bymisjon

«Vårres Rita»

Skolen ligger i landsbyen Mitemula utenfor Masaka i Uganda, og ble bygget av Jane Rita Mbuga. Mguba jobber også som renholder på Kvaløysletta ungdomsskole, og reiser mellom arbeidsplassene.

– Vi er mange på skolen som kjenner til og bryr oss om prosjektet hennes. Vi kaller henne «vårres Rita», sier Hauge.

Fossli forteller at det er flere på Kvaløysletta som kjenner til og bryr seg om prosjektet til Mbuga.

–Det har vært innsamling av klær, og disse ble sendt til skolen i Uganda.

–I tillegg har vi en boks stående på skolen, og der kan man donere hvis man vil, forteller Hauge.

Les også: Eldre KrF-velgere gir mest til veldedighet

Generasjon donasjon

I det siste har flere klasser valgt å gi bort restene av klassekassa til gode formål. Hauge har inntrykk av at ungdommen blir stadig mer opptatt av hva som foregår i andre deler av verden.

–Jeg synes det er viktig å tenke på det som skjer også utenfor Norge. Vi er blant verdens mest privilegerte, og det betyr jo nesten ingenting for å gi vekk de pengene vi har til overs i kassa.

–Vi vet at det blir satt pris på i Uganda. Dessuten er det fint å være sikker på at det kommer fram til rett plass, og det vet vi jo i dette tilfellet, sier Fossli.

Hauge er politisk aktiv og samfunnsengasjert, og mener at dagens ungdom er flinke til å tenke på andre enn seg selv.

–Vi er jo i den samfunnsgruppa som holder på med alt mulig, også veldedighet.

Les også: Klassekassa gikk til veldedighet

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter