Vil ha signalbygg i nordbyen

Gårdeier Rolf-Bjørnar Tøllefsen fant ei tomt kommunen knapt ante eksisterte. Der vil han sette opp et triangelformet bygg han regner med vil vekke oppsikt.

«VENNLIG»: – Byggets triangulære form sørger for at bygget blir smalere i toppen, noe som gjør at det fremstår mer «vennlig» og tilpasset sine omgivelser, sier arkitekt Constantin Boincean.  Foto: Topic Architecture & Design / Buzilan Digital Studio

TOMTESNIPP: Bak Constantin Boincean, Rolf-Bjørnar Tøllefsen og Thor Meland ligger den kommunale tomtesnippen de vil bygge på, i tillegg til Skippergata 56 som Tøllefsen eier. Foto: Kjetil Vik  Foto: Kjetil Vik

nyheter

Husøyværingen Rolf-Bjørnar Tøllefsen ble for noen år siden TV-kjendis i forbindelse med serien «Da damene dro» på TV2. Nå kan han bli også bli arkitekturkjendis for et byggeprosjekt i nordbyen, i krysset Storgata/Skippergata.

«Ingenmannsland»

Tøllefsen eier Skippergata 56, som ligger rett før gata møter Storgata, ved Hansjordnesbukta. På nordsiden av huset ligger en cirka 400 kvadratmeter stor trekanttomt eid av Tromsø kommune.

Nå vil han rive huset og har engasjert arkitekt for å finne ut hvordan hans egen tomt og kommunens nabotomt kan utnyttes best mulig. Tomtearealet er på totalt i underkant av 600 kvadratmeter.

– Det er ei kommunal tomt i ingenmannsland, uten regulering. Vi har vurdert solforholdene og sett på denne delen av Skippergata og Storgata i et historisk perspektiv. Skippergata var byens hovedgate til Tromsø fikk bystatus i 1794, siden overtok Storgata rollen, sier arkitekt Constantin Boincean i Topic Architecture.

LES MER: Høy temperatur om høyhus i sentrum

Ikke prangende

Sentrum av Tromsø har en betydelig samling trehus i empirestil. Empire-begrepet ønsker arkitekten å dra inn i prosjektet, som har arbeidstittel «Empire Tromsø».

– Bygget jeg har tegnet ligger på de to historisk viktigste gatene i Tromsø og triangelformen binder de to gateløpene sammen. Bygget skal gi assosiasjoner til empirebyen. Stedet markerer inngangen til sentrum, samtidig er fotavtrykket spesielt siden tomta befinner seg litt i «no man's land». I konseptet ønsker vi å ivareta Skippergata/Storgata og bygningsmassen som definerer disse to gatene, samtidig som vi ser inn i framtida, sier Boincean.

Prosjektet forutsetter kjøp av den kommunale tomtesnippen. Utbyggingsarealet er planlagt til rundt 2.000 kvadratmeter, med 20–30 leiligheter fordelt på 11 etasjer.

– Det er høyt, men ikke prangende. Jeg var spent før vi fikk presentert forslaget. Jeg ble nesten «shaken» da jeg så resultatet, og tenkte at dette kommer kommune til å like, sier gårdeier Rolf-Bjørnar Tøllefsen.

LES MER: Vil ha folkets mening om Austad-kvartalet

Fortjener avslutning

Tirsdag var arkitekten sammen med daglig leder Rolf-Bjørnar Tøllefsen i Senjen Invest AS og investor/eiendomsutbygger Thor Meland i Riven Holding AS i møte med byrådet for å lufte byggeplanene sine.

– De var fornøyd med tankene vi presenterte, sier Tøllefsen.

Politisk rådgiver for finansbyråden, Peter Reinholdtsen (H), mener prosjektet svarer på det byrådet har etterspurt i forbindelse med fortetting.

– Det passer godt overens med det byrådet ønsker. Kvartalet har ikke fått sin avslutning, tomta bare ligger der. Området fortjener en avslutning for å markere slutten på det gamle, tradisjonelle bysentrum. Tomta har ligget der i mange tiår, og det er bra at noen finner slike tomter og ser verdien i dem. Uten å uttale meg om forslaget, kunne det passet med spenstig arkitektur der, sier Reinholdtsen.

LES MER: Tror på ny høyhusdebatt

Høyder hett tema

Arkitekt Constantin Boincean mener det er umulig å danne seg en forståelse av hele prosjektet bare med utgangspunkt i en illustrasjon, men håper at prosjektet har potensial til å aktivere resten av Storgata i sin lengde.

– Jeg håper prosjektet får en positive mottakelse. I hvert fall har det et godt potensial, spesielt med tanke på videreføring av de historiske forbindelser med Storgata og Skippergata. Den vil fremstå som et motpol til utviklingen i sørlige delen av sentrum. Utformingen av prosjektet, med dets triangulære form sørger for at bygget blir smalere i toppen, noe som gjør at det fremstår mer «vennlig» og tilpasset sine omgivelser.

Boincean mener høyder på nye prosjekter alltid er et hett tema, men at høyder er et endimensjonalt begrep.

– Et prosjekt bør alltid sees i sammenheng med omgivelsene sine og det urbane bidraget. Vi mener at Tromsø er i ferd med å bli en enda mer urban by. Prosjektet i Skippergata/Storgata vil bidra til dette, sier Boincean.

LES MER: Høyhusfeber i Tromsø