Bymisjonen hjelper romfolket

I sommer startet Kirkens Bymisjon med å gi mat til byens romfolk to ganger i uken.

HJELPER: Rumenske Ramona Alexa (til venstre) og Ann Karina Sogge, daglig leder for Kirkens Bymisjon i Tromsø inviterer byens romfolk på middag to ganger i uken i sommer. Gjestene ønsket ikke å bli avbildet. Foto: Linn Blomkvist 

nyheter

Tirsdag ettermiddag var det duket for middag til byens romfolk hos Kirkens Bymisjon. Siden romfolket kom til Tromsø har Bymisjonen forsøkt å nærme seg dem.

– Vi har noen som er ute i gata og snakker med dem og hører hvordan det går hver dag, sier Ann Karina Sogge, daglig leder i Kirkens Bymisjon.

Færre om sommeren

Sogge tror det med tiden vil komme flere romfolk til Tromsø, selv om det ikke er så mange å se på gata for tiden.

– Akkurat om sommeren vet de at det er stillere i byen. Vårt inntrykk er at mange har vært her i flere år og lært rytmen i byen, og vet at pulsen er lavere i sommerferien, sier hun.

Hun tror likevel at de fleste vil komme tilbake når ferietiden er over.

Krav på trygghet

Tidligere har Bymisjonen pleid å tilby romfolket dusj, toalett, klesvask og egenomsorg. I sommer begynte de i tillegg å servere mat til dem to ganger i uka.

– Vi prøver å gjøre jobben vår bedre. Mange er sultne og har ikke mulighet til å lage ordentlig mat. Alle mennesker trenger å spise, sier Sogge.

Hun understreker at trygghet ikke bare er for de med mye penger.

– Har man tilhold i en by har man et visst krav på ivaretakelse og trygghet uansett om en er fattig eller ikke. Det er ikke bare for de rikeste av oss.

Sogge forteller at pengene til arbeidet kommer fra Politi- og beredskapsdepartementet, øremerket for humanitært arbeid.

Språkbarriere

Ramona Alexa er til stede hos Kirkens Bymisjon tirsdag for å hjelpe med matlaging og tolkning. Alexa er selv fra Romania, og mener det er en god idé av Bymisjonen å tilby middag for romfolket. Hun hjelper Sogge med å kommunisere med gjestene fra Romania.

– Det er et problem at språkkunnskapene er dårlige. Det er vanskelig for dem å få seg jobb når de ikke kan engelsk eller norsk, sier Alexa.

Noen av gjestene snakker litt engelsk. De andre snakker kun rumensk, og Ramona Alexis oversetter:

– De forteller at de ikke har noe annet valg enn å være her. De er her for barna sine som fremdeles er i Romania. De vil veldig gjerne jobbe, men føler det er vanskelig.

Dårlig rykte

Både Alexa og Sogge mener det er at synd romfolket har et dårlig rykte. Selv forteller gjestene at de ikke er her for å stjele eller gjøre noe galt. De ønsker kun å tjene penger slik at familien kan få et bedre liv.

– Livet her i Tromsø er greit. Det er det ikke i Romania. Der finnes det ikke jobb, sier en av gjestene.

Flere av dem har vært i Tromsø i flere måneder. De bor i biler og flytter rundt hele tiden. Om dagene holder de for det meste til i sentrum hvor de forsøker å tjene inn penger.

– Småpengene vi får her er bedre enn hva vi får i Romania, sier en av gjestene.

Det er for dyrt for dem å leie bolig i Tromsø. Bymisjonen forsøker å hjelpe dem, men det er ikke lett, sier Sogge. Men gjestene er glade for at Sogge og Bymisjonen ønsker å hjelpe.

– Det betyr mye, sier de.