Tromsø sett gjennom arabiske fotolinser

Denne uka arrangerer Mohamed Jabaly fotokurs for arabisk ungdom på Tvibit. Kurset skal bidra til integrering, og avsluttes med en åpen fotoutstilling.

Noen av ungdommene ønsker å ta fotokunsten videre til yrkeslivet. Mohammed Hawriya (15, til venstre), Mohammed Saed (18) og Omar Abdalla (13). 

PROFT: Gjennom én uke på Filmveksthuset Tvibit i Tromsø vil deltakerne utvikles til gode fotografer. Mohammed Hawriya (15, til venstre), Mohamed Jabaly og Mohammed Saed (18). Foto: privat 

HOBBY: For Omar Abdalla (13) er fotografi først og fremst en hobby, men han vil gjerne ta bilder til egen nettside når han blir dataingeniør. Foto: privat 

FOTOFORTELLING: Bildene på utstillingen skal vise Tromsø fra et arabisk perspektiv. Foto: privat 

nyheter

Mohamed Jabaly har holdt flere lignende kurs for ungdom i Gaza. Denne gangen er det arabisk ungdom i Tromsø som skal få opplæring i foto- og filmteknikk gjennom prosjektet «Arabian Eyes».

En gave til ungdommen

- Kurset er gratis, og det synes jeg er viktig. Det handler ikke om penger, men om å dele kulturelle erfaringer og kunstuttrykk, sier Jabaly.

Han beskriver kurset som et godt alternativ for ungdommer som ikke har planlagt noen ferie, og som ønsker å delta på en sosial og lærerik sommeraktivitet.

- Det er på en måte en gave, som skal gjøre det lettere for ungdommen å integrere seg i denne byen.

Mohammed Hawriya (15) synes det er helt topp å være på fotokurs.

- Det er fantastisk artig. Jeg lærer masse som jeg får bruk for senere.

Les også: – Ikke undervurder ungdommen!

Forteller i bilder

- Det beste er når jeg gir ut samme oppgave til ungdommene, og ser at de løser dem helt forskjellig. De ser ting på ulike måter, og forteller ulike historier om de samme temaene, sier Jabaly.

Kurset har flere dedikerte deltakere. En av dem er Mohammed Saed (18), som har konkrete planer om å bli fotograf.

- Interessen begynte da jeg var 14 år, og tok bilder med mobiltelefonen. Jeg fikk gode tilbakemeldinger, og ble oppmuntret til å gå videre med det. Det er fint å være her, for her er det ordentlig fotoutstyr. Vi lærer også å redigere bilder.

Les også: Ny rekord for MusikkFest

Bygge bro

Kurset skal skape en kulturell og visuell bro mellom ungdom med arabisk bakgrunn og norsk ungdom. Undervisningen foregår på arabisk, men Jabaly er positivt innstilt til å arrangere et flerspråklig kurs ved en senere anledning.

- Det er mange unge arabere i Tromsø som ikke snakker arabisk. Dessuten kunne det jo vært fint å ha kursdeltagere av norsk opprinnelse også. Det ville nok gjort kurset enda bedre om vi kunne blande flere kulturer og utveksle ideer.

Fotoutstillingen blir en gang i neste uke.

- Detaljene er ikke helt på plass, men vi kommer til å annonsere det på siden vår på Facebook. Vi håper at det kommer mange folk, både folk med arabisk bakgrunn og den øvrige befolkningen i Tromsø.

Les også: Jakter nye leietakere

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter