- Jeg driver med idrett, ikke stripping

For halvannet år siden begynte Tromsø-kvinnen Elise Dahl-Hansen (22) med pole dance. I dag konkurrerte hun mot verdenstoppene i VM.

KNALLET TIL: Under årets norgesmesterskap som ble avholdt 18. april, hentet Elise Dahl-Hansen en sterk sølvmedalje. Denne helgen deltar hun i VM i London.   Foto: Geir Dahl-Hansen

Elise Dahl-Hansen.  Foto: Privat

Elise Dahl-Hansen
  • Alder: 22 år
  • Yrke: Student ved NTNU
  • Sivilstatus: I et forhold
  • Aktuell: Debuterer i VM i pole sport i helgen
Fem kjappe
  • Hvor går din drømmeferie? - Det må være et eksotisk sted, ute i en regnskog. Amazonas hadde vært kult.
  • Hva er din favorittlunsj? - Her må jeg si eggerøre og laks, enkelt og greit.
  • Hvordan er dine medievaner? - Jeg er stor fan av papiravis, men går ikke det, så får det bli nett. Radio og TV er jeg ikke så veldig glad i.
  • Hva var din siste kulturopplevelse? - Jeg så Røyksopp under «Uka 2013» i Trondheim, det må ha vært den beste opplevelsen jeg har hatt på en stund.
  • Hva gjør du for miljøet? - Jeg sorterer søpla og benytter kollektivtransport, det er vel stort sett det.

Mia Meland (31), eier av Pole dance-kurs AS: - Etter å ha trent sammen med Elise i bare tre uker måtte jeg bare ansette henne. Hun er tøff, selvstendig, trygg på seg selv og kreativ. Dessuten er hun utrolig sterk og fantastisk dyktig.  Foto: Privat

Runar Dahl-Hansen (28), storebror: - Elise er veldig stolt av at hun slår både meg og lillebror styrkemessig, og det har hun god grunn til. Hun er hardtarbeidende, målrettet og en kjempefin treningspartner. Når hun står på scenen, viser hun seg alltid fra sin mest lysende og sjarmerende side.  Foto: Privat

Sissel Dahl-Hansen (55), mamma: - Hun er en sprudlende, glad og energisk jente som er utrolig lettvint å ha med å gjøre. Hun har masse energi og pågangsmot. Det å se sin egen datter i VM etter at hun har holdt på såpass kort med en idrett er veldig spesielt. Vi gleder oss!  Foto: Privat

nyheter

En sterk prestasjon fra Tromsø-kvinnen førte til en god plassering - Elise Dahl-Hansen (22) tok nemlig 28. plass med 29.95 poeng i VM i pole dance i dag. Totalt antall deltakere i klassen var 44, og Dahl-Hansen sikret seg et resultat to plasseringer høyere enn den andre kvinnelige deltakeren fra Norge, Tina Jahr Hagberg, som fikk 24.43 poeng og tok 30. plass.

- Det føles helt utrolig! Det har vært en sykt spennende opplevelse. Det ble noen små feil i rutinen, men totalt sett er jeg veldig fornøyd med både karakter og plassering. Det har vært fantastisk å være med, men nå er jeg også veldig glad for at det er over, sier en stolt Hansen.

Hun forteller at hun gleder seg til å begynne med treningen igjen - etter litt velfortjent ferie.

- Da får jeg endelig trent på noe annet enn rutinen og får tatt fatt på den nye motivasjonen jeg har fått fra dagens konkurranse, forteller Dahl-Hansen iTromsø fra London.

I morgen konkurrerer de ti finalistene om endelig plassering i verdensmesterskapet.

Mye trening

De siste 14 ukene har vært tøffe uker for Dahl-Hansen der trening har hatt hovedfokus etter at hun i NM i pole sport 18. april hanket inn en sterk sølvmedalje med gode 28 poeng og dermed kvalifiserte seg til verdensmesterskapet som foregår i London denne helgen.

- Jeg kjenner at det nærmer seg. Onsdag hadde jeg en ganske grei generalprøve, så nervene er litt mer i sjakk nå. Om jeg klarer å prestere slik jeg gjorde da, så skal jeg være fornøyd, sier Dahl-Hansen. Hun ankom London torsdag kveld og gjennomførte fredag de aller siste prøvene før hun gikk på scenen i dag.

LES OGSÅ: Tar med nye triks til VM i London

To fra Norge

Dahl-Hansen konkurrerer i eliteklassen for kvinner, den klassen der det er flest deltakere.

- Hvordan er konkurransen?

- Det er rundt 50 deltakere som konkurrerer på lørdag, og så kvalifiserer de ti beste seg til finalen på søndag. Jeg er veldig fersk, så jeg tør ikke satse på noen finaleplass. Målet er å gjennomføre så godt som mulig.

Under norgesmesterskapet var det kun Elise Dahl-Hansen og Tina Jahr Hagberg fra Lillestrøm, som tok førsteplassen med 36 poeng, som hadde høy nok score til å kvalifisere til VM. Det blir dermed med to representanter fra Norge i kvinneklassen.

- Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle komme til VM på så kort tid. Jeg har sett på konkurrentene, og de er veldig flinke, så jeg skal bare holde fokus på å gjøre alle øvelsene slik jeg har trent på.

LES OGSÅ: Elise (22) tok seg videre til VM i pole dance

Grensesprengende

- Dette er en sport som krever enorm styrke, hvor mye trener du?

- Pole har jeg trent opp til to og en halv time om dagen fire ganger i uken. I tillegg trener jeg apparat-turn, kondisjon og intervall for å holde formen. Utholdenhet og styrke er kjempeviktig i pole.

22-åringen har selv valgt ut øvelsene til rutinen, som skal vare i fire minutter og inneholde elleve momenter.

- Jeg har fått mye med meg fra turningen, så det å lage en koreografi var veldig greit. Det som er så spennende med pole dance, er at det er en annen type dans der du både er på bakken og på stangen. Det er grensesprengende akrobatikk. Det å få det til å se sammenhengende ut er definitivt en utfordring.

Støtte fra familien

- Hvordan har responsen vært, særlig etter at det ble kjent at du skulle til VM?

- Den har vært blandet. Noen har reagert med å bli overrasket og imponert, andre har vært litt mindre entusiastiske, spesielt hvis de ikke kan så mye om sport.

– Har du fått noen slibrige kommentarer?

- Nå er folk vant til at jeg driver med pole, men i begynnelsen var det mange rare kommentarer. Jeg har blitt spurt om jeg har begynt med stripping og fått store øyne når jeg forteller hva jeg driver med. «Å, ja, du skal til VM i pole, kunne jeg fått et show?», er blant det jeg har fått høre. Det blir nok ikke det showet du tenker på, er min reaksjon til det. Jeg er veldig glad for at flere og flere ser på det som en sport og noe fysisk krevende.

LES OGSÅ: Kom til NM i pole dance med denne videoen

Blod på tann

Dahl-Hansen forteller at det å ha med seg familien til London betyr enormt mye for henne.

- Det kommer også noen fra treningsmiljøet i Trondheim, der jeg bor for øyeblikket, og det å ha noen av mine egne i salen som heier på meg er veldig viktig for meg.

Elise Dahl-Hansen begynner i høst på tredje året på bevegelsesvitenskap på NTNU og jobber som trener og instruktør i pole på siden, men hun utelukker ikke muligheten for å komme hjem en gang i fremtiden.

- Vi har jo ikke noe miljø i Tromsø, så jeg har veldig lyst til å starte opp et studio en gang. Nå har jeg fått blod på tann – VM er bare begynnelsen, avslutter Dahl-Hansen.