Olje- og energidepartementet ga i mai Norsk Miljøkraft Raudfjell AS tillatelse til å bygge et enormt vindkraftverk på Kvitfjell og Raudfjell på Sør-Kvaløya. Dette vindkraftprosjektet er det største noensinne i Nord-Norge, og anlegget skal bestå av til sammen 104 turbiner.

Befolkningen i Kattfjord har lenge vært imot prosjektet, og frykter nå for hva konsekvensene av den enorme utbyggingen kan være.

– Alle her ute er imot dette. Vi føler oss påtvunget et prosjekt som ødelegger arvesølvet vårt, forteller Tore Albrigtsen som driver turistbedriften Active Tromsø AS.

NRK har tidligere skrevet om beboere i området som er imot prosjektet.

Reindrift og turisme

I området hvor vindmølleparken er planlagt drives det både reindrift og turisme, og området bruker også som beite for sauer. Reiulf Aleksandersen driver reindrift i området, og han forteller at nyheten om vindmølleparken kom som et sjokk.

– Vi kom hit med rein på grunn av et stort beite og mulighetene for å drive tradisjonell reindrift. Med vindmøller blir det vanskelig, sier Aleksandersen.

Han forteller at han som reineier har vegret seg å fra å stå fram offentlig med kritikken av vindmølleparken.

– Vi som driver reindrift har et dårlig rykte, men at flere er imot prosjektet gjør at vi også tør å stå fram, sier Aleksandersen.

Tore Albrigtsen forteller at området hvor prosjektet er planlagt er populært blant turistene, og mener det er synd om dette blir ødelagt.

– Turistene elsker området, og jeg synes ikke de skal være nødt til å se store vindmøller når de kommer til Kvaløya for å oppleve naturen. Det vil ikke jeg være stolt av å vise fram, sier Albrigtsen.

Han mener prosjektet er et ran av naturen.

– Jeg tror alle skjønner konsekvensene. Naturen kan aldri reverseres til slik den en gang var, og ingen penger kan erstatte den ødelagte jorda. Vi vil ta vare på området for de neste generasjonene, sier Albrigtsen og legger til:

– Hva om det var snakk om Fløya eller Kjølen?

LES DEBATTINNLEGGET: Dropp vindmøllene på Sør-Kvaløya

– Har skjult prosessen

Det er ikke bare Albrigtsen og Aleksandersen som er sterkt imot prosjektet. De forteller at lokalsamfunnet og flere aktører har klaget på saken flere ganger.

– Vi skrev en anke, men den ble ikke tatt hensyn til. Dette er for omtrent to år siden, sier Albrigtsen og legger til:

– Ingen lokale interesser har blitt ivaretatt.

De hevder begge at mye av prosessen har foregått i det skjulte, og at lokalbefolkningen ikke har fått muligheten til å delta i prosessen.

– Et av problemene er at alt har vært skjult for oss. Vi synes det har vært en mistenksom prosess, sier Albrigtsen.

Sa nei

iTromsø har gjentatte ganger forsøkt å få kontakt med Jonny Sørensen, daglig leder for Norsk Miljøkraft, uten å lykkes.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen forteller at saken om vindmølleparkene på Kvitfjell og Raudfjell har en lang historie bak seg. Tromsø kommune har i flere år vært klar på at de ikke ønsker en utvidelse av Kvitfjell. I 2007 sa kommunestyret ifra om at de ikke ønsket at vindmølleparken skulle inkludere Raudfjell, og i 2012 kom saken opp på nytt. Byrådet gjentok da kommunestyrets nei til utvidelse av vindmølleparken til Raudfjell, som altså er del to av vindmølleprosjektet på Sør-Kvaløya.

– Vi gjorde departementet oppmerksom på det, men de fattet vedtak om konsesjon, sier Hilmarsen.

Hilmarsen drar fram saken om vindmølleprosjektet som var planlagt i Trøndelag. Der ville ikke Statkraft investere i prosjektet på grunn av manglende lønnsomhet. Saken ble droppet i juni i år. Også vindmøllene på Vannøya har vist seg å være lite lønnsom.

– Med dagens kraftkrise så er det slik at for hver gang vindmøllene på Vannøya går rundt, går de i underskudd, sier Hilmarsen.