Smak-festivalen snart full

Om du har lyst til å være utstiller under høstens Smak-festival i Tromsø så begynner det å haste. Snart er kapasitetstaket nådd.

FOLKEFEST: Fjorårets Smak-festival hadde nesten 50.000 besøkende. Foto: Jens Kristian Nilsen.  Foto: Jens Kristian Nilsen

John Strandmo PROSJEKTLEDER: Mona Hassfjord – her fra Nord-Norsk Vinmesse tidligere i år. 

PØLSEBOD: Det vil bli trangt om bodplass på Smak-festivalen. Allerede er nesten 50 utstillere påmeldt. Her er Helmersens Delikatessers stand fra den første festivalen. 

POPULÆRT: De forskjellige matkursene er svært etterspurte og blir raskt fulle. 

nyheter

Det sier prosjektleder for Smak-festivalen, Mona Hassfjord.

– Vi begynner å nærme oss 50 utstillere og det er strengt tatt i nærheten av det vi får plass til. Vi kan ikke legge beslag på hele sentrum, det må være mulig å ferdes der og gå i vanlige butikker også, sier hun.

Les også: Arktisk matmangfold i fokus

I fjor var det cirka 45 utstillere og året før det var det litt i overkant av 30.

Trøkk fra utstillere

– Det er veldig stor pågang for å få stille ut på Smak-festivalen, og på sikt kanskje vi må gjøre noe for å utvide festivalområdet, sier Hassfjord.

I fjor strakte seg festivalområdet fra Veita-senteret til Vito-hjørnet. I år vil området strekke seg helt fra Bispegata ved Perspektivet museum til Kirkegata.

LES OGSÅ: Vil bli helårsfestival

– Kanskje kan Kirkeparken eller områdene rundt der brukes til festivalområde, vi får se. Det vil uansett ikke skje før til neste år, sier Hassfjord.

Fra nær og fjern

Da Smak-festivalen startet i 2013 var det hovedsakelig Tromsø-bedrifter som deltok. I fjor kom et jevnt tilsig fra resten av fylket, og i år har festivalledelsen prøvd å samle matbedrifter og produsenter fra hele landsdelen.

– Vi har utstillere fra alle de tre fylkene i år. Vi var på en rekrutteringstur rundt i Finnmark i forrige uke, forteller Hassfjord.

Nytt for i år er at småskalaprodusenter har fått plass i et fellestelt – «Smaken av Nord-Norge».

Fulltegnede kurs

– Det er for at veldig små produsenter – som kanskje bare har et produkt – skal kunne komme til Smak-festivalen for å få vist seg fram, sier Hassfjord.

Også i år vil det bli holdt kurs som tilbys festivalbesøkerne. I fjor ble det gitt kurs i alt fra partering til vinkunnskap – og de mest populære kursene ble fulltegnet på kun noen timer.

LES OGSÅ: Matauk på timeplanen

– Vi er inne i sluttfasen av planleggingen av kurstilbudene for årets festival. Det gjenstår litt finpuss der vi venter på bekreftelser av kursledere, lokaler og tidspunkt, sier Hassfjord.