Naboer lei av lama-besøk

De tre lamadyrene i Ersfjord fortsetter å skape irritasjon blant naboene. Torsdag var de på rømmen igjen og var blant annet innom hagen til Frank Scott.
nyheter

Like etter klokken halv ni på kvelden kastet Frank Scott et blikk ut av vinduet.

Ute på plenen mellom garasjen og bolighuset fikk ha da se et par gjester som han nå begynner å bli lei av.

– De gikk der ute og beitet på plenen min. De hadde tydeligvis rømt fra fjøset som ligger på andre siden av veien her, sier Scott til iTromsø.

LES OGSÅ: Dag Tessem (69) gir seg ikke som skihopper

Rømmer støtt og stadig

Det er langt fra første gangen Scott har hatt besøk av de tre lamadyrene som bor på andre siden veien. Tidligere har de kommet streifende både sommer- og vinterstid.

– Da jeg prøvde å jage dem vekk så ble en av lamaene sint. Den la ørene bakover og stampet med hovene – og det så ut som om den forberedte seg til å spytte, sier Scott.

LES OGSÅ: Smak-festivalen snart full

Bekymret for barn

Selv er han ikke særlig skremt av lamadyrene – til tross for deres anselige størrelse. Det er mest til irritasjon for ham og naboene.

– De driter veldig mye, svære dunger når de er inne i hagene til folk, sier han.

Det som imidlertid bekymrer ham er at lamaene skal kunne skade små barn.

– De er jo på størrelse med små hester og der ferdes mye småbarn her – både til fots og på sykkel. Hvem vet hva som kan skje dersom de møter på en lama, sier Scott.

LES OGSÅ: Mattilsynet vil se på helsen til hunder som lever ute

Vil ha lamaene vekk

Scott og de nærmeste naboene så helst at eierne av lamadyrene fjernet dem fra fjøset som ligger et par hundre meter fra tomtegrensa til Scott.

– De hører helt enkelt ikke hjemme her – og i hvert fall ikke mitt inne i et boligfelt. Og om ikke eierne fjerner dem så må de i hvert fall få bedre kontroll på dem slik at de ikke rømmer hele tiden og går inn i naboenes hager, sier Scott.

– Ikke farlige

Eieren av dyrene, Jurgen Kasper, sier at det ikke er vanlig at dyrene stikker av.

– Jeg har et verksted som er en del av fjøset. Døren nok ikke helt stengt eller noe. Heldigvis gikk de ikke lenger enn 100 meter bort, sier Kasper.

Lamaene hadde også greid å snike seg ut en tur i vinter.

– Men det er ikke vanlig at de gjør det.

Videre mener Kasper at det ikke er noe problem mellom dyrene og naboene.

– De fleste liker dem og er innom og hilser på.

Han forstår også at noen kan bli litt redd et dyr på størrelse med en lama, men insisterer på at de ikke er farlige.

– Hadde en fremmed lama stått foran meg hadde jeg nok blitt litt redd jeg også. Men naboene kjenner disse og de er snille og ikke aggressive.

Når han får høre Scotts beskrivelse av oppførselen forteller han lamaer kan gjøre slikt om de føler seg truet.

– Jeg tror ikke de ville gått til angrep på en person. Det kan bety at noen prøvde å ”hente” dem, eller ”jakte” på dem. Det er deres måte å si ”stopp”, forteller Kasper.

Lamaene var ifølge han selv ikke på rømmen særlig lenge.

– De ble glad da jeg kom bort dit. Lamaene løp i full fart hjem igjen uten at jeg trengte å si et ord. De er ikke farlige.