Det går fram av en uttalelse fra Tromsøysund menighet i forbindelse med at planforslaget til Otium bo- og velferdssenter for tiden er ute på høring.

Vil doble areal

– Våre utvidelsesplaner burde vært omtalt i planen som er på høring siden kommunen har kjent til dem. Jeg vet ikke om de bare har glemt det eller om de bevisst vil redusere vår muligheter, sier daglig leder Kristian Paulsen i Tromsøysund menighet.

Han viser til at de for ett år siden var i møte med kommunen om saken. De har engasjert Norconsult for å få laget en mulighetsstudie for bygget hvor de både ønsker flere kontorer, møterom, rom for sørgesamtaler og dåpssamtaler, og butikk/kafé.

Dagens bygg er på 385 kvadratmeter, menigheten ønsker mulighet til å utvide til det dobbelte.

– Reguleringsplanen for Otium foreslår en mulig økning av bygningsmassen på vår tomt til 115 kvadratmeter. Dette rekker ikke engang til de nødvendige kontorer, langt mindre behovet for større arealer til diakonal og kirkelig virksomhet, skriver menigheten i høringsuttalelsen.

Legger inn protest

De ønsker også å øke turistsatsingen som igjen gir millioninntekter til den øvrige virksomheten. Nå mener de kommunens planer for det nye bo- og velferdssenteret på nabotomta stikker kjepper i hjulene for ønsket om utvidelse av menighetshuset.

– Tromsøysund menighet vil på bakgrunn av dette legge inn protest på at vår tomt får forringet utnyttelse på grunn av høy utnyttelse av Otium-tomta. Vi forutsetter en fortsatt utnyttelsesgrad på 50 prosent av vårt tomteareal på 1.800 kvadratmeter. Når kommunen har en høy utnyttelsesgrad på 175 prosent på Otium-tomta vil en reduksjon av utnyttelsesgraden på vår tomt bety ekspropriasjon, noe som vi på ingen måte vil godta.

Det heter det i høringsuttalelsen signert daglig leder Kristian Paulsen i Tromsøysund menighet og Dag Sæter, leder av Tromsøysund menighetsråd.

Vanskelig å kommentere

Paulsen og menigheten er opptatt av at de eldre får et best mulig tilbud på nye Otium. I menighetssalen er det dagsentervirksomhet for 60–70 personer, med blant annet middag og kaffe, pensjonistforeninger, korøvelser, sorggrupper, trimgrupper og helsetiltak.

– Vi er veldig glade for nye Otium og hadde mye kontakt med beboerne på gamle Otium som var brukere av vårt tilbud. Vi ønsker også samarbeid når det nye tilbudet er på plass, samtidig som vi vil ha mulighet for å utvide.

Politisk rådgiver på byrådsavdelingen for byutvikling, Tom Erik Forså, mener det er vanskelig å kommentere protesten fra menigheten så lenge dette er ledd i en pågående saksbehandlingsprosess.

– Det er vanskelig å si noe på stående fot. Det er derfor vi har planforslaget ute på høring, for å få slike problemstillinger fram, sier Forså.

NYE OTIUM: Illustrasjonen viser planforslaget til Otium Bo- og velferdssenter ferdig utbygd, med byggetrinn to og tre (boliger/tjenesteyting). Illustrasjon: HRTB Foto: Illustrasjon: HRTB
HØY UTNYTTELSE: Tromsøysund menighet reagerer på kommunens utnyttelsesgrad på Otium-tomta, mens de selv må redusere den. Foto: Tom Benjaminsen