Bygger nye Prelaten på tradisjoner

Arthur Mack tar med seg alle tradisjonene når han åpner «nye» Prelaten neste uke. Men han er klar på at det nye utestedet aldri kan bli en kopi av det som har vært.

ARTH. MACK: Arthur Mack som nå bringer Prelaten-navnet tilbake i Tromsøs uteliv, er fjerde generasjons Arthur Mack, og han tar med seg familiehistorien inn i de nyoppussa lokalene. Alle foto: Helge Matland 

KULTURHISTORIE: I Ola Røes konsertfotografier som pryder veggene, er det mye kulturhistorie fra vår nære fortid. En ung Jørn Hoel, jazzdronninga Laila Dalseth og bassisten Arild Andersen (en gang før røykelova) er blant utøverne som er lett gjenkjennelig. 

AGENTUR: Mack-familien har i flere generasjoner drevet agentur med blant anna tobakk og sjokolade i varesortimentet. Gamle reklameskilt fra denne virksomheten er med og preger lokalet. 

SCENEN: Eier og daglig leder Arthur Mack (til høyre) sammen med musiker Thorsten Dulsrud. I bakgrunnen salen som snart er klar til å ta imot de første artistene. 

FAMILIE: Hele familien står på for å få «nye» Prelaten opp å gå. Her er Arthur Mack sammen med dattera Mia og kona Tone i en pause i den siste innspurten for å få lokalene klare til åpninga. ÅPNINGSBANDET: Bandet Grand Slam spiller på Prelaten åpningshelga med musikere det oser prelatenhistorie av. Fra venstre Inge Kolsvik, Oddmar Amundsen, Odd Arvid Eilertsen og Alf Magne Johansen. Her ser vi bandet på vei til Chrisfestivalen i Kjøllefjord for å hedre en annen gammel Prelaten-helt, avdøde Chris Lyngedal. 

nyheter

Selv om det var Finn Steffen Steffensen (den gang Johansen) som var arkitekten bak og eier av den opprinnelige Prelaten, så har lokalene vært eid av familien Mack med dagens Arthur som den fjerde i rekka med dette fornavnet. I bygningen, som også rommer restauranten Compagniet, drev familien sitt agenturfirma der.

– Når jeg nå har innreda og utsmykka de tradisjonsrike kjellerlokalene som kan se tilbake på rundt 40 år med krodrift, så har jeg tatt med meg elementer fra hele husets historie. Jeg synes det er viktig å ha med seg den, sier Arthur Mack.

Mackkjelleren

Det er heller ikke første gang at Mack-familien starter krodrift i kjellerlokalene i Sjøgata 12. Etter mer enn 20 år med Prelaten overtok Arthur Mack (den 3.), far til dagens eier, sjøl drifta i 1997. Da hadde den nye konsertsalen på rundt 220 kvadratmeter som var gravd ut under Markedsplassen, stått klar til bruk ett års tid. Etter overveiing hadde de bestemt seg for å begrave Petter Dass og la Prelaten-navnet bli historie.

Men konseptet til gamle Prelaten ble videreført; mat og kultur – krodrift og underholdning – ble fortsatt de to bærebjelkene gjennom mange års drift i Mack-familiens eie og med ansatte daglige ledere.

Tilbake til Prelaten

– Prelaten-navnet gir oss litt å leve opp til, og vi har med oss historien fra de gylne årene på 1970- og 1980-tallet. Men tida er ei anna nå. Prelaten kan aldri bli det den var; vi må skape vårt eget, sier Arthur Mack som karakteriserer det nye servering- og underholdningsstedet som ei familiedrevet bedrift hvor både far, mor og barn kommer til å være med og ta et tak i drifta.

Han forteller at ryktet om «nye» Prelaten er begynt å gå landet rundt. Artister som har gode minner fra «gamle» Prelaten har lyst å komme tilbake.

– Men vi tenker litt på samme måten nå også. Vi satser på servering og kultur. Om vi kanskje ser bort fra de aller tyngste formene av rock, så er vi åpne for det meste. Her skal det bli plass til både byens egne krefter og tilreisende utøvere, og vi tar gjerne imot henvendelser fra dem som mener at de har noe de kan bruke salen og scenen til. Vi har lyd- og lysanlegg stående klart og skal bidra med å profilere og markedsføre, sier Arthur Mack.

Gamle Prelaten-musikere

– Vi kommer til å åpne dørene for publikum en av de første dagene denne uka uten å gjøre for mye av det. Plutselig vil det stå et skilt ute i Storgata om at Prelaten er åpen. Vi trenger en rolig åpning for å få ting til å gå seg litt til i starten. Så legger vi opp til litt mer festivitas til helga med musikk og forhåpentlig mye folk, forteller Arthur Mack.

Den første helga har han engasjert bandet Grand Slam med musikere som alle har lang fartstid på «gamle» Prelaten.

– Jeg spilte her første gang i 1977, og det ble ikke bare med den første gangen. Og vi har alle utallige opptredener her i ulike konstellasjoner og med forskjellige musikksjangrer, sier Thorsten Dulsrud, trommis i Grand Slam.

Med seg har han gitaristene Oddmar Amundsen og Alf Magne Johansen og bassisten Odd Arvid Eilertsen.

– Vi er musikere med bakgrunn fra rock, blues og jazz, og det vi byr på åpningshelga vil gjenspeile dette, sier Dulsrud.