Bli med rundt på Utøya

Dette er favorittstedene til Tromsø-AUFerne og planene for gjenreisingen av Utøya.

STORE PLANER: Kafébygget, som for tiden er stengt av, skal omgjøres til et hegnehus. Hegnehuset skal være et lærings- og mestringssenter og skal stå klart i løpet av neste år. 

HOVEDHUSET: Det som kanskje er det mest lett gjenkjennelige bygget på Utøya er hovedhuset. Det er plassert en kort tur fra der båten kommer inn. 

FELLESSKAP: Bakken er et naturlig samlingssted, og Larsen Sollund beskriver området som et sted der man kan kjenne på fellesskap og samhold. 

nyheter

Alle som har vært på Utøya eller sett bilder herfra, vet at det er mye flott å få øye på og mye å bli glad i. iTromsø fikk lov til å være med på omvisning på øya sammen med Marta Hofsøy (23) og Brage Larsen Sollund (25), og her er resultatet.

Se video øverst i saken!

- Utøya betyr naturligvis mye for meg. Det har betydd mye for meg i veldig mange år. Det har vært et sted der jeg har funnet fellesskap, utviklet meg som politiker og stiftet bekjentskaper med veldig mange mennesker som betyr mye for meg, sier Brage Larsen Sollund.

LES OGSÅ: Eirin (23) tar tilbake Utøya

Og Larsen Sollund legger ikke skjul på at han har mange føleleser for øya.

- Det er også et sted hvor det har skjedd vonde ting. Det gjør at det får en annen betydning. Men først og fremst har Utøya vært et sted der jeg har følt meg hjemme til å tørre å mene ting, til å tørre og gå tilbake på ting jeg mener, til å finne gode løsninger og til å finne mange venner som har hjulpet meg på den veien.

LES OGSÅ: Roser Tromsø-gjengen på Utøya

Tar vare på kafébygget

Det er blant annet lagt store planer for det som er kjent som kafébygget.

- Dette er ett av de få, synlige sporene etter terroren på Utøya. I Oslo var det en bombe som gikk av, her var det veldig mange skudd som lagde mindre spor. Vi har valgt å ta vare på dette for at fremtiden skal kunne lære og se, sier Larsen Sollund.

Etter flere innspill har AUF valgt å ta vare på bygningen.

- Her kommer det 69 søyler som representerer de som mistet livet sitt, og rundt 500 pilarer som representerer de som overlevde. De vil stå  rundt slik at man skal kunne se inn, som et hegnehus. Det vil bli et lærings- og mestringssenter. Det er for å finne en balanse i fremtidens Utøya hvor også den vonde historien er med, sier 25-åringen.

- Dette er i mine øyne et av de viktigste grepene i gjenoppbygningen av Utøya, legger han til.

Hegnehuset er planlagt å stå ferdig til neste år.

LES OGSÅ: Iris (21) fikk utfordre Støre

Fellesskap

Tromsø-politikeren har mange steder på øya han liker spesielt godt, men ett sted kårer han til favorittplassen.

- Det må bli bakken. Like nedenfor står Utøya-talerstolen, og på den har det stått mange store mennesker.

Larsen Sollund beskriver Utøya, og bakken spesielt, som et sted hvor han har opplevd fellesskap og samhold. Også Marta Hofsøy er glad i bakken, men favorittstedet er en litt annen plass.

- Kjærlighetsstien, må det bli, er svaret fra Hofsøy.

- Gro-salen, som den har blitt døpt, i det nye bygget er også fin. Det er helt nytt, men naturlig og nøkternt i god Utøya-stil, forteller Hofsøy.

Et annet sted man ikke kommer utenom, er minnestedet. Det er vel plassert på området som heter Lysningen.

- Det er en veldig fin plass. Man kan trekke seg unna og sitte og savne, tenke minnes. Det er plassert litt unna stedene der det er mye aktivitet og folk, så alt bråket forsvinner når man kommer hit, sier Larsen Sollund.