UiT tok imot nesten 3.000 nye studenter

Studiestart i strålende sol

Tromsø viste seg fra sin beste side i dag da UiT – Norge arktiske universitet ønsket flere tusen nye studenter velkommen til studiestart.

SPENTE STUDENTER: Sara Tandberg (24), Victoria Skjåvik (19) og Stine Abrahamsen (22) er alle nye i byen og begynner nå på sitt første semester som studenter ved UiT. 

TOK IMOT STUDENTENE: Ordforer Jens Johan Hjort, kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner og UiT-rektor Anne Husebekk var noen av dem som hadde møtt opp for å ønske de ferske UiT-studentene velkommen. 

GODT HUMØR: Jan Tore Sanner slo av en prat med studentparlamentsleder Aurora Meland etter at den offisielle åpningen av semesteret var unnagjort. 

nyheter

– Utdanning og kompetanse er nøkkelen til endring og utvikling. Dere er ønsket og vil få jobb når dere er ferdig utdannet. Vi trenger mer kompetanse til landsdelen slik at vi kan bygge Nord-Norge enda sterkere, var budskapet fra rektor Anne Husebekk til de nye studentene som hadde samlet seg på universitetsplassen tirsdag formiddag.

LES OGSÅ: Hun skal kjempe for studentene

Godt rykte

Tre av studentene som hadde møtt opp for å få meg seg den offisielle åpningen var de nye samboerne Sara Tandberg, Victoria Skjåvik og Stine Abrahamsen som nylig har flyttet sammen i et kollektiv på Gimle. De så fram til å ta fatt på studier i det som for dem er en helt ny by.

– Jeg har hørt veldig mye bra om studiemiljøet her, samtidig som jeg er glad i å gå på toppturer. Da passet det bra å komme seg bort litt, forklarer Abrahamsen.

22-åringen fra Bærum har flyttet nordover for å studerte psykologi på UiT.

– Jeg skal søke på politihøgskolen til neste år, så da tenkte jeg det var greit med et årsstudium i psykologi først, forklarer Abramsen.

Det samme studiet skal Skjåvik fra Tana gå løs på, mens Tandberg, som kommer fra Oslo, starter på en bachelorgrad i ledelse, innovasjon og marked.

– Jeg hadde lyst å prøve noe nytt og hadde hørt mye fra om miljøet på UiT, så nå er planen å studere her i alle fall i to år, og muligens ta et tredje år i utlandet, forteller Tandberg.

LES OGSÅ: Kom rett inn på drømmestudiet

Rørt ordfører

Også årets hovedtaler, kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, hadde noen kloke ord å komme med til de ferske studentene som nå går løs på studier ved UiT.

– Dere kommer ikke til å angre på at dere valgte å ta en utdannelse. Samfunnet trenger dere. Ja, faktisk er det nesten umulig å overdrive hvor mye ny kunnskap kan bringe fram, sa Sanner, før han passet på å påpeke hvor lurt det var å velge Nord-Norge og UiT som studiested.

– I en tid med omskiftninger for norsk økonomi, er Tromsø unntaket. Her vokser næringene.

Ordfører Jens Johan Hjort var selvsagt også en selvskreven taler under dagens åpning. For han ble det hele litt ekstra spesielt.

– Jeg står her med en klump i halsen. Det er veldig vemodig at jeg ikke skal stå her til neste år, for dette er en av de aller hyggeliste begivenhetene som ordfører, sa Hjort.

Han var ikke snau i sin beskrivelse av universitetets betydning.

– Jeg vil hevde at åpningen av UiT i 1972 er den aller viktigste hendelsen i Nord-Norges historie. Skal vi realisere potensialet som er i landsdelen er vi imidlertid avhengig av dere. Dere er den aller viktigste ressursen. Derfor har jeg en anmodning å komme med: Det er ingen vits å dra fra Nord-Norge når dere er ferdigutdannet. Det er her vi har de spennende jobbene og de utfordrende problemstillingene, påpekte ordføreren, som i år som i fjor delte ut telefonnummeret sitt med en oppfordring til studentene om å ta kontakt dersom de lurte på noe.

LES OGSÅ: Millionstøtte til UiT