Tromsøguiden:

Ny i byen?

Lurer du på hvor det beste sjekkestedet er? Eller hvilken fjelltopp du bør besøke først? Tromsø-kjendisene deler sine beste tips og råd med deg.
nyheter

Tromsø er den største byen i Nord-Norge, og tar årlig imot flere tusen nye innflyttere. Denne uka har flere tusen nye studenter strømmet til byen. Det tar tid å bli kjent med en by.

Fire kjente Tromsø-profiler gir deg her sine beste tips og råd om hva du bør gjøre, hvor du bør dra og hva du bør se mens du er i byen som også kalles for «Nordens Paris».

Birgitta Alida Hole (22), vokalist i bandet Lumikide:

– Hva er det beste med å bo i Tromsø?

– Tromsø er en liten, men mangfoldig kulturby der man også kan føle litt på storbypulsen. Det er alltid en konsert eller en revy man kan gå på eller så har man storslått natur bare fem minutter unna med bussen.

– Hvor drar man for å finne nye venner?

– Verdensteateret, der er det hyggelige folk, god kaffe og god musikk, i tillegg til at de viser mye bra film der. Eller så drar du på konsert.

–  Hvor er byens beste sjekkested?

– Er man i sjekkehumør bør man ta turen innom Cirka, der er det som regel god DJ og kanskje byens tetteste dansegulv. Det bruker å være mange studenter der, og det er lite, intimt og koselig.

– Hva bør nye folk få med seg i byen?

– Jazzklubben og Insomnia-festivalen. Tromsø har utrolig mange kule festivaler året rundt, gjør research og finn de små perlene. I tillegg må man følge med på klubbkonseptet The beat happening. De booker utrolig mange kule band og artister der man kan få en smakebit av det som skjer i undergrunnen i landet akkurat nå. Dessuten bør flere besøke Kulta i Tromsdalen når de har forestillinger. Det er sirkus, teater og veldig mye morsomt som skjer der.

– Hvor finner man den beste shoppingen?

– Vintage-butikken Spin Sector. Det er en koselig butikk der man kan finne mange fine perler om man bare leter litt. I tillegg må man innom byens eneste platesjappa Backbeat. Og Fretex.

– Hva er den beste fjellturen?

– Tromsdalstinden. Det er utvilsomt det vakreste fjellet i Norge.

– Hvor finner man best mat?

– Knoll og Tott har veldig gode baguetter. For god og billig middag og ikke minst billig øl, så bør man gå opp Storgatbakken, der ligger det en liten kinarestaurant som heter Bei Jing Home Restaurant.

Finn Arve Sørbøe (51), komiker og TV-personlighet:

– Hva er det beste med å bo i Tromsø?

– Kombinasjonen av byliv og natur, det er veldig kort avstand mellom de to tingene. I Tromsø finner man alltid noen som vil ut, enten på tur eller på pub for en øl. Man skal være veldig tungsindig av seg om man ikke finner på noe å gjøre i byen.

– Og det verste?

– Den er vanskelig. Jeg kan tenke meg at en del innflyttere vil mene at variabelt vær og mørketid kan falle inn under denne kategorien, men da vil jeg bare si: hold ut! Det er en magisk tid på året som byr på mye hygge. Tenk deg rødvin, stearinlys og gode venner. Jeg er Tromsø-patriot, jeg synes ikke det er noe negativt med byen.

– Om man skulle kjede seg, hva gjør man da?

– Det skal godt gjøres, men om det skulle skje: ta deg en tur i Bowlinghallen eller lei deg et par skøyter og dra på ishallen. Det er utrolig gøy og man trenger ikke å være en ekspert. Der kan man komme som man er.

– Og hvor shopper man?

– Det var et godt spørsmål. Jeg personlig synes at det er veldig morsomt å dra på Jula og Clas Ohlson på Jekta. Der finner man alltids noe man kan få bruk for.

– Hvilket klesplagg klarer man seg ikke uten i Tromsø?

– Jeg er generelt opptatt av godt fottøy. Jeg ser at mange unge i dag går med små, håpløse tøysko. Det funker ikke i Tromsø, her må du ha et par ordentlige, robuste vintersko som tåler regn. Det er viktig. Pakk bort tøyskoene først som sist.

– Hvor drar man for å slappe av?

– Da tar man den lange, men komfortable fotturen til Kjølen. Der treffer du alltid på hyggelige folk. Eller så drikker man kaffe på Sånn før man runder av med en film på kinoen.

– Hvor finner man best mat?

– Jeg tror man lager den beste maten selv. Det trenger ikke å være nudler og makrell i tomat hele tiden. Man bør heller gå sammen flere og lage til et skikkelig tapasmåltid der alle bidrar. Det er godt og veldig sosialt.

–  Hvor er byens beste sjekkested?F

– Oj, ja si det! Det kommer an på. Kanskje det er et av utestedene? Eller på toppen av Tromsdalstinden? Kanskje golfbanen på Breivikeidet? Nei, det beste er nok å ta utgangspunkt i egne interesser og å melde seg inn i en forening eller klubb. Om man da finner noen man liker så er det bare å gi alt.

Sandra Borch (27), Sp-politiker og jurist:

– Hva er det beste med å bo i Tromsø?

– Utvilsomt Tromsøværingen. Det er bare å gå ut i gata og snakke med noen, folk er åpen og inkluderende. Tromsø er en sosial by, det er ikke noe farlig å gå ut på byen alene for man finner alltid en gjeng. Som ny i byen bør man ikke ta seg selv så veldig høytidelig, her snakker man direkte fra levra og det må man tåle.

– Og det verste?

–  Det må være de første mørketidsdagene, de er som regel litt tunge å komme igjennom. Men da må man bare sitte inne med masse stearinlys. Det har sin sjarm det og.

– Beste fjelltur?

– Dropp heisen og gå opp til Fjellheisen. Det er litt bratt, men da får du både mosjon og en fantastisk utsikt når du kommer opp. Om man vil gå litt lenger så ligger Fløya rett ved. Besøk også Kvaløya, der finnes det mange fine topper, som for eksempel Rødtinden.

– Hvilket klesplagg klarer man seg ikke uten i Tromsø?

– Det kan bli rimelig surt på vinteren. Man bør ha en god boblejakke med skinnkrage rundt halsen. Og for den beste shoppingen i byen så drar man på M.a.s i sentrum. De har kvalitetsklær og utrolig hyggelig betjening.

– Hvor går man for best mat og øl?

– For mat må man dra på Rå, de har fantastisk god sushi. Det slår alle sushirestauranter i Oslo og du har ikke bodd i byen før du har vært der. For øl så må man oppleve Ølhallen, og der drikker man selvfølgelig Mack.

– Hva er den beste søndagsaktiviteten?

– Jeg er veldig fotballinteressert, så hver gang gutan har hjemmekamp, så finner du meg på Alfheim. Til tross for at det ikke har gått med oss denne sesongen så er det god stemning på kamp. Der spiser du også søndagsmiddagen, Mydland-pølsa.

–  Hvor er det beste sjekkestedet?

– Haha, folk har blitt så kjedelige nå med sjekkeappen Tinder. Der finner man vel alle. På utelivsfronten er det nok Gründer, det bruker å være høy sjekkefaktor der.

Steinar Nilsen (43), TIL-trener:

– Hva er det beste med å bo i Tromsø?

– Det er folkene som bor i denne byen, vennlige og imøtekommende. TIL-folk er som regel glad i alle, de kvesser bare tennene om du heier på motstanderlaget under kamp, men etterpå er alle glade i hverandre. Og naturen her selvsagt.

– Og det verste?

– Været er vel ikke det aller beste, spesielt når vi har hatt en kald sommer og vi står over en lang vinter. Som fotballmann er jeg nærmest programforpliktet til å svare det.

– Hvor drar man for å slappe av?

– Da kjører man ut til Sommarøy hvor man kan kose seg ute i verdens fineste natur. Eller så tar du med fiskestanga og besøker noen av de flotte fiskevannene vi har i umiddelbar nærhet.

– Beste fjelltur?

– Jeg hadde en veldig fin tur til Skamtinden på Kvaløya. Når du kommer på toppen der så føler du virkelig at du kommer i kontakt med skyene. Jeg vil anbefale den turen.

– Beste shopping?

– Brødrene Johannessen i sentrum, de har alt man trenger. Er man ny i byen bør man først som sist investere i en fin allværsjakke. Her går det fra sommer til høst på samme dag.

– Hvor går man for å finne den best ølen?

– Alt av Mack er bra. Ølen drikker man best på Skarven i flotte omgivelser året rundt.

–  Beste sjekkested?

– Haha, det vet jeg ikke. Jeg fant kona mi på et busstopp og det funket for meg. Jeg er en enkel fyr, det trenger ikke å være et spesielt sted. Mitt tips er å holde øynene åpne og ser du noe du liker, gå bort å si hei.

– Hva er den beste søndagsaktiviteten?

– Om TIL har hjemmekamp så er det Alfheim stadion. Om TIL spiller borte, så går det fint å tilbringe dagen foran TV-en og å heie fra sofaen hjemme.