Rådhuset: – Vi står i stor takknemlighetsgjeld til den innsatsen du har gjort for oss og landet vårt. Å få dele ut denne medaljen til deg, for ditt mot og din handlekraft, er et stort privilegium, sa Jens Johan Hjort under markeringen på Rådhuset fredag ettermiddag.

– Veldig stor stas

Her var Gunnar Jaklin og hans nærmeste familie, sammen med ordføreren, samlet for å tildele Jaklin regjeringens minnemedalje for sin innsats under 2. verdenskrig.

Som én av åtte personer i kommunen fikk 89-åringen utdelt denne gjeve utmerkelsen som ble utdelt av regjeringen for å markere at det er 75 år siden krigens utbrudd og 70 år siden Norge ble et fritt land.

Jaklin selv, som allerede som 17-åring ble involvert i krigen da han gikk rundt med illegale aviser produsert av motstandsmannen Magne Jönsson, satt pris på sin totalt syvende krigsutmerkelse.

– Det er ikke den første utmerkelsen, akkurat, men veldig stor stas. Jeg setter stor pris på dette, forklarer Jaklin, før han legger til:

– Denne utmerkelsen er jo noe helt spesielt, et engangstilfelle, og noe man ikke kan få på nytt.

Støver ned

Fra før av har 89-åringen mottatt Forsvarsmedaljen med laurbærgrein, Kongens fortjenstmedalje, Krigsdeltakermedaljen, Vernedyktighetsmedaljen med tre stjerner, Norges Forsvarsforenings medalje og Polititroppenes jubileumsmedalje.

– Man må ikke la seg imponere av det store antallet, påpeker Jaklin, som på ingen måte er opptatt av å vise fram sin store samling.

– Nei, de ligger nok og støver ned i et eller annet skap, innrømmer han, til stor latter fra familien.

Noen store planer for sin nyeste utmerkelse har han heller ikke.

– Ærlig talt så har jeg ingen anelse om hvor jeg skal gjøre av den, sier Jaklin lurt.

89-åringen måtte i 1944 flykte sammen med sin far, redaktør Ingvald Jaklin, til Sverige. Her ble han tatt opp i «reservepolitiet», som egentlig var infanteri. Han fikk militær utdannelse i flere leirer i Dalarna, og gjennomgikk kommando-opplæring i Färna leir i Sörmland. Deretter ble han overført til grensen Sverige/Finland. Han kom med i gruppe Bryhn, en liten brigade som laget 80 kilometer kjørbar vei gjennom Finskekilen mot Kautokeino. Med lastebiler, hest- og reinskyss transporterte de omtrent 600 tonn bygningsmaterialer til flyktninger på Finnmarksvidda, i tillegg til mat og andre forsyninger.

Raidet tyske leire

Jaklin deltok blant annet også i vakthold på hovedradiostasjonen for «polititroppene» i Finnmark, og i befrielsen av Vest-Finnmark under den tyske tilbaketrekningen gjennom Finskekilen.

I mai 1945 ble troppen betrodd et viktig oppdrag da de skulle raide tyske leire om nettene og plukke ut gestapofolk og leirvoktere som hadde skjult seg blant Wehrmacht-soldater. 63 personer ble samlet sammen i Nordre Nordland og Sør-Troms. De ble fraktet med båt til fangenskap i Tromsø. Én av disse viste seg å være torturisten Zielinski, som var kjent for sin råskap mot norske fanger i Tromsø.

Selv oppsummerer 89-åringen, som bare var 18 år gammel da han flyktet til Sverige, krigsperioden slik:

– Det var veldig spennende!

BESKJEDEN: Gunnar Jaklin har totalt mottatt åtte krigsutmerkelser, men mener man ikke må la seg imponere av dét. Foto: Ronald Johansen
VIKTIG INNSATS: Ordfører Jens Johan Hjort leste opp begrunnelsen for medaljeutdelingen, mens Gunnar Jakling og hans datter, Gunn Sissel Jakling lytter oppmerksomt. Foto: Ronald Johansen