– Stengte grenser løser ikke flyktningkrisen

Å bygge høye gjerder eller murer løser ikke flyktningkrisen i Europa, mener førsteamanuensis Vidar Vambheim ved Senter for fredsstudier ved UiT.

TRAFF MED TEMA: Førsteamanuensis Vidar Vambheim ved Senter for fredsstudier arrangerer konferanse til uka med høyaktuelt tema. Foto: Stig Brøndbo, UiT  Foto: Stig Brøndbo, UiT

nyheter

I disse dager strømmer tusenvis av flyktninger nordover i Europa, på flukt fra krig og nød i sine hjemland. EU-landene har så langt møtt flyktningkrisen på ulike måter; Ungarn ruller ut piggtråd og bygger flere meter høye gjerder, mens Tyskland blåser i Dublin-konvensjonen og slipper inn alle som kommer.

Stengning ikke løsningen

– Dublin-konvensjonen, hvor flyktninger skal sendes tilbake til det første landet de kom til, er i ferd med å bryte sammen. Tyskland har sagt de ikke følger den, og det vil bli vanskelig for Frankrike og England ikke å følge Tyskland. Det er gode grunner til dette med fri bevegelse, det er Vestens moralske ryggrad. Det er bare Ungarn som er gjenstridige. De kan bare prøve å stenge grensene, så får vi se hva som skjer, sier Vidar Vambheim.

Til uka arrangerer Senter for fredsstudier ved UiT - Norges arktiske universitet en internasjonal fredskonferanse som blir mer aktuell enn de kanskje torde å håpe på da planleggingen startet for over ett år siden. Vambheim jobber døgnet på tamp for å få alle detaljene på plass før konferansen starter onsdag.

– Det er litt spesielt og litt tilfeldig. Da vi startet planleggingen i juni i fjor var det vi ser nå noe vi forutså ville skje.

LES MER: Skal forske på krigsspill

Traff med tema

Konferansen «The Framing of Europe - Peace Perspective on Europe´s Future» vil ta for seg utformingen i Europa både i et nord/sør- og øst/vest-perspektiv. Blant talerne er den kjente freds- og konfliktforskeren Johan Galtung, Nederlands tidligere forsvarsminister og ellers kapasiteter fra flere europeiske land.

– Fra Tyrkia kommer Itir Toksöz. I hjemlandet sitt ser hun hva som skjer og skal fortelle om hva europeerne har i vente. Jeg tror det blir en spennende tale, selv om hun ikke vil presentere løsning på problemene, men beskrive situasjonen.

Det at de har truffet tidsånden med konferansen stiller også store krav til arrangørene Det europeiske fredsforskningsinstituttet (EuPRA) og Senter for fredsstudier, mener Vambheim.

LES MER: Flyktningprofessor: – Dublin-avtalen ligger i grus

Savner russisk perspektiv

– Hvor dyktige vi klarer å være på å finne svar på spørsmål andre søker, er jobben vår. Vi kan risikere å falle ned som en skinnfell, så det står litt på spill. Eksperter skal uttale seg spesifikt om hva som skjer i Europa, jeg skal sørge for at spørsmål om løsningen på krisen blir stilt.

Russeren Pavel Baev fra fredsforskningsinstituttet i Oslo (PRIO) kommer også til konferansen. Han skal snakke om hvordan Vesten kan takle det nye Russland.

– Han er en av Norges fremste eksperter på Putins Russland, men jeg skulle gjerne hatt en taler som ser Europa fra et russisk perspektiv i tillegg, sier Vidar Vambheim.

LES MER: Flyktningbølgen fortsetter å skylle inn over Ungarn