Mann skjøt ned fiberkabel med hagle - nå er bygda uten internett

Etter at en mann skjøt i stykker fiberkabelen på Mjelde med ei hagle, har bygda vært uten Internett-tilkobling i flere dager.

ULYKKESFUGL: Mannen skulle bare prøve å skyte ei kråke, men traff hele fiberkabelen og ødela dermed også internettilgangen til Kvaløya-bygda Mjelde.   Foto: János Balázs

nyheter

Innbygger Tore Johansen er oppgitt etter at bygda Mjelde er inne i sitt sjette døgn uten Internett-tilkobling.

Det er aldeles håpløst. Vi får ikke vite når vi får internettet tilbake og servicen fra leverandøren har vært helt elendig, mener Johansen.

Prøvde å skyte kråke...

Det var i forrige uke at en mann skal ha skutt i stykker fiberkabelen med en hagle. Johansen forteller at mannen prøvde å skyte en kråke som satt på fiberledningen, men at det hele endte med at han skjøt i stykker kabelen. Da den røk, endte de opp uten Internett-tilkobling.

Operasjonsleder Eirik Kileng i Troms politidistrikt bekrefter at politiet har mottatt en anmeldelse fra Nordix Data AS om skadeverk på en fiberkabel på Mjelde og at saken er under etterforskning.

Han opplyser at han ikke kan kommentere saken ytterligere.

–  Helt uholdbart

Mjelde, som ligger sør på Kvaløya og på nordsida av Straumsfjorden, fikk fiberkabel i fjor vår.

Nå når vi endelig har fått fiberkabel er det helt uholdbart at vi nå går flere dager uten. Vi er jo avhengig av banktjenester og alt mulig, og i tillegg er det ekstra håpløst for dem som driver firma her ute, sier Johansen.

Han forteller at det forrige torsdag hadde vært en montør fra leverandør Nordix på stedet, men at problemet ikke hadde blitt løst.

Han skulle skjøte kabelen, men det er jo ikke fikset.

Johansen forteller at bygda generelt er fornøyd med Internett-tilkoblingen.

Vi har jo fått en veldig god dekning, men det hjelper ikke nå som vi ikke har tilgang.

Rømt til hytta

Johansens datter, Lill Tove Granlund, driver et enkeltmannsforetak på Mjelde.

– Jeg har rømt til hytta på Senja for å ha nett, sier hun oppgitt.

Granlund er også misfornøyd med fiberleverandøren.

Vi har jo prøvd å ha dialog med Nordix, men de svarer oss ikke. Hver gang vi ringer sier de at det skal fikses om fem minutter.. Vi er jo prisgitt dem, vi har jo ikke noe annet alternativ. Det gjør det vanskelig for oss og det er dårlig service.

Hun forteller også at det var en nabo som skjøt i stykker fiberkabelen da han forsøkte å skyte ei kråke.

Ingen driftsmelding

Det har ikke lyktes iTromsø å komme i kontakt med Stein Tore Gustavsen, daglig leder i IT-bedriften Nordix Data AS.

Leiv-Bjørn Walle, prosjektleder for fibernett i Nordix Data AS, forteller at det er to husstander i Mjelde som skal ha vært uten internett etter hendelsen. Han bekrefter at årsaken er at kabelen ble skutt med hagle.

Ja, det stemmer at kabelen ble skadet på grunn av haglskudd og to husstander har vært uten linje. Av og til blir jo folk uten nett, og det kan være forskjellige årsaker til at en kabel må skjøtes.

Walle sier til iTromsø mandag kveld at linjen skal være tilbake.

Kabelen er skjøtet og ble reparert forrige torsdag, så de skal ha fått tilbake linjen nå. Vi bygger ut nett over hele Tromsø kommune utenom byen og det kan av og til være vanskelig å komme gjennom, svarer han på kritikken om dårlig service.