Interiørstylistens beste tips til hjemmet

Henriette Amlie Kalbekken er blant Norges mest kjente interiørbloggere. Her er hennes tips til hvordan du kan innrede boligen.

INTERIØRTIPS: Henriette Amlie Kalbekken (24) fra Tromsø står bak bloggen Designlykke. Hun har drevet bloggen siden 2012 og ble kåret til Årets interiørblogger for 2013. Hun er også deleier i stylingbyrået Boligstylistene. 

nyheter

24-åringen har vokst opp i Tromsø, og er for tiden bosatt i Oslo hvor hun blant annet driver interiørbloggen Designlykke.com og jobber som interiørdesigner, stylist og kunstner.

Kalbekken sitter også i fagjuryen som har valgt ut fem finalister som leserne kan stemme på i kåringen av Tromsøs vakreste hjem.

– Jeg synes det er kult at man setter i gang en slik kåring. Det skaper engasjement og bidrar til å øke oppmerksomheten rundt interiør og design i hjemmet. Det kan høres overfladisk ut, men jeg tror det er viktig for mange å kunne omgi seg med det som er vakkert. Det er viktig at man trives i boligen sin og gleder seg til å komme hjem, sier Kalbekken.

Naturinspirert

Hun har inntrykk av at tromsøværingene er flinke til å utnytte årstidene når de innreder hjemmet, spesielt om vinteren.

– Det er en lunhet i hjemmene i Tromsø om vinteren. Kanskje er det fordi man synes det er mørkt og trist ute og derfor gjør det ekstra hyggelig hjemme. Folk er mye inne på den tiden og mitt inntrykk er at folk kjører på med lys og gjør det koselig. Det er noe jeg savner sørpå, sier interiørbloggeren.

– Er det noe som tromsøfolk er spesielt glad i eller ofte tar i bruk av interiør og møbler i boligen sin?

– Man ser ofte at naturen går igjen i hjemmene, og det kommer nok av den umiddelbare nærheten til fjell og hav. Folk tar ofte med seg ting hjem som de finner i naturen eller i fjæra. Det kan være horn fra reinsdyr i fjellet eller steiner, skjell og treverk man finner i fjæra. Tromsøværinger lar seg inspirere av naturen og jeg har også lagt merke til at det er mye blått og blå nyanser i hjemmene, for eksempel vegger som er malt i blåtoner.

For lite farger

Hun synes imidlertid det er synd at folk ikke tør å bruke mer farge på veggene og i interiøret.

– Det går mye i hvitt og de fleste tør ikke prøve seg fram. Det gjelder ikke bare for folk i Tromsø, men i hele landet.

– Er det noen trender, møbler eller gjør-det-selv-løsninger som har blitt veldig populære i Tromsø?

– Jeg ser at det er gjennomgående med grafiske mønstre og plakater. Den skandinaviske og nordiske stilen har også blitt veldig populær. Generelt henger nok Tromsø litt etter på interiørtrender og innredning og det har nok mye å gjøre med tilgangen på produkter, men man ser at flere blir interesserte i interiør og hvordan man har det hjemme i forhold til planløsninger, hage og innredning. Man kan heller ikke forvente at folk alltid skal være med i tiden, sier Kalbekken.

Tenk helhetlig

Er du blant dem som ikke bytter ut interiøret ofte, er hennes beste tips å gå for noe som er trygt og som varer lenge.

– For eksempel hvitt, betong og rene flater. Ikke kjøp det vågale gulvteppet som er populært akkurat nå hvis du ikke er av typen som jevnlig skifter ut interiøret, sier hun.

– Hva er dine beste interiørtips?

– Gå for det du liker og kjøp de tingene som roper på deg, men tenk helhetlig og at det skal være en rød tråd. Man må prøve seg fram med både farger og tekstiler, og mye kan gjøres med litt maling. En stue kan også bli helt ny med en annen løsning, så ikke vær redd for å ommøblere. Plutselig kan du finne fram til løsninger som du ikke har sett før. Prøv også å tenke kombinasjoner av forskjellige tekstiler og materialer, kontraster og mønster. Bruk gjerne volum på bilder og ting dersom rommet kler det.

Tips til farger

– Hvis man skal prøve seg fram med farger, materialer og tekstiler – er det noen som passer spesielt godt sammen, eller som er enkle å jobbe med?

– Man kan prøve seg fram med hvit base. Er man usikker kan det være lurt å ta med mange forskjellige prøver av fliser og gulv hjem for å prøve seg fram. Deponer på tekstiler og ikke vær redd for å spørre om prøver. Legg de sammen på bordet og se hva som kan funke sammen. Spør også venner og familie om deres mening, sier Kalbekken og fortsetter:

– Er man utrygg på bruk av farger kan det være fint å ta det steg for steg – begynn med én farge og bygg deretter på. Det kan være lurt å holde seg til én palett i forskjellige fargetoner og i stedet kombinere det med ulike materialer. Å male vegger er enkelt, men her må man tørre å prøve. Kjøp én liter først for å sjekke hvordan det blir på din vegg før du setter i gang med hele stuen. Det kan fort bli noe helt annet enn hva du hadde tenkt.

Tenk utenfor boksen

– Hvordan kan man best innrede en liten leilighet, et gammelt hus eller store rom med mye plass?

– Her må man tenke smart og praktisk. Lag deg en liste for hva du trenger på for eksempel hybelen din. Hva er viktig for deg? Når du har gjort det kan du prøve å finne smarte løsninger som du kan lage selv. Det er lettere enn man tror. Når det gjelder gamle hus kommer det veldig an på den enkelte boligen. Det kan være kult med bare nye møbler så lenge man klarer å gjøre denne «krasjen» med stil. Men som regel er det finest å blande det nye med det gamle.

Store rom kan ifølge Kalbekken ofte være vanskelige å innrede fordi det er mye plass som skal fylles. Her anbefaler hun derfor å tenke litt utenfor boksen.

– Ikke sett ting inntil veggen, men flytt det ut i rommet. Det handler om å bruke plassen og da kan en sofagruppe godt stå midt i rommet, sier hun.

Høstens interiørtrender

– Hva er høstens interiørtrender?

– Natur, det botaniske og det grønne. Men også kontraster og store detaljer. Konjakkfarget skinn er også på full fart inn igjen.

– Hvilke av dem anbefaler du og hvordan kan man best bruke dem?

– Jeg er og har lenge vært en stor fan av grønne miljøer. Det er sunt og deilig å være i grønne rom. Mye planter og gulldetaljer gir en fin touch, sier Kalbekken.

Selv er hun ikke av typen som kaster seg på nye trender. For tromsøjenta er det viktigste hun synes noe er fint.

– Hva er det som skal til for at et hjem skal imponere deg?

– Da skal det ose av personlighet og ting skal være nøye gjennomtenkt. Det må være gjennomført og ikke en kopi av noe man har sett i et blad eller andre steder. Folk er ganske hermete i dag og mye av det samme interiøret går igjen fordi man ser noe på en blogg eller på Instagram og som man kopierer. Jeg synes det er kult når man finner sin egen stil og er trygg på den, uten å bry seg for mye om trender, sier 24-åringen.

Gjør interiøret til ditt eget

Hennes tips er å gjøre interiøret til ditt eget.

– Hvis du ser en kommode på Ikea – prøv å tenk hva du kan gjøre med den eller hvordan du kan endre den for å gjøre den til din egen. Kan du lakkere den, eller male den i en anen farge? Eller sette på skinnhåndtak på skuffene? Det er slike ting som skal til for å imponere meg.

– Hvor henter du inspirasjonen fra?

– Fra alt mulig egentlig. Jeg kan bli inspirert bare av å se på et menneske. Jeg abonnerer på alle landets interiørmagasiner, men de blir som regel liggende uten at jeg leser dem. Jeg er glad i å reise og henter mye inspirasjon der og gjennom mennesker jeg møter. Hvis jeg for eksempel legger merke til en jakke noen har på seg kan jeg plutselig tenke at «åh, den var fin. Nå må jeg hjem og male veggen i den fargen», forklarer Kalbekken.

Hun bruker sosiale medier hver dag, men mest for å legge ut bilder og oppdateringer og ikke så mye for å hente inspirasjon selv.

– Men man skal ikke undervurdere sosiale medier, og har jeg tid blar jeg meg gjennom feeden. Det er ikke så ofte, men hvis jeg jobber med et prosjekt hender det at jeg bruker Instagram eller Pinterest for å finne inspirasjon. Men mest av alt liker jeg å spørre meg rundt og få innspill fra andre mennesker og de jeg jobber med, sier hun.