I mai ble det i kommunestyret besluttet at Tromsø kommune skal ta imot 70 syriske flyktninger i år. Byrådet har nå satt i gang arbeidet med å få flyktningene til Tromsø.

I tillegg har flyktningsituasjonen satt i gang et stort engasjement i folk flest. Mange har benyttet sosiale medier til å oppfordre til å støtte hjelpeorganisasjoner som igjen hjelper flyktningene, onsdag arrangeres det støttekonsert og det har blitt samlet inn både klær og utstyr til flyktningmottak. Dette blant en rekke andre tiltak tromsøværingene har satt i gang for å hjelpe.

Les også: - Det er supert å gi midler til Flyktningehjelpen, men det er ikke nok

Engasjement

I Røde Kors har de merket det sterke engasjementet bedre enn noensinne.

Den siste uken fikk de mellom 40 og 50 henvendelser fra folk som ønsker å hjelpe til med en frivillig innsats for flyktningene. Tromsø Røde Kors venter omtrent like mange henvendelsen i den kommende uken, og aldri før har så mange ønsket å gjøre en frivillig innsats i Tromsø.

– Det koker her! Det har vært superhektisk. Jeg har fått direktehenvendelser fra folk som vil hjelpe i tillegg til at vi har fått til sammen cirka 50 henvendelser i forrige uke fra folk som vil være frivillig, sier Nina Moe-Nilssen, tilrettelegger for flerkultur i Tromsø Røde Kors.

Totalt har Tromsø Røde Kors cirka 700 frivillige.

– Så 50 på ei uka er et enormt tall.

Hun tror engasjementet blusset opp etter det man har sett på nyhetene.

– Flyktningkrisen kommer nærmere og nærmere oss. Folk reiser på ferie til stedene som flyktningene kommer inn, og ser situasjonen med egne øyne. Bildet av den lille gutten i vannkanten ble et symbol på hele krisen, og jeg tror at en del da følte at nok er nok, sier Moe-Nilssen.

Les også: Gir 100.000 kroner til Flyktningehjelpen

Frivillig arbeid

Hun har jobbet med flyktningarbeid i rundt 10 år, og har aldri tidligere opplevd et engasjement som nå.

– Man kan gjøre noe selv og man kan bidra der man bor. Flyktningene kommer hit og skal bo og leve godt her, sier hun.

Moe-Nilssen har særlig to forslag til hvordan folk som ønsker å hjelpe kan bidra:

– I Tromsø Røde Kors har vi to aktiviteter som er aller viktigst. Folk kan for det første bidra som flyktningguide. Da er man fadder og veileder for en flyktning i starten, og møtes med dem et par timer i uka. Det andre er at vi har startet norsktrening der frivillige deltakere møter flyktninger i gruppebaserte sosiale treff. Det er vanskelig for flyktninger å bli kjent med oss, og her kan vi lage en arena der nordmenn og flyktninger kan møtes, knytte bånd og flyktningene kan bli bedre på norsk, sier Moe-Nilssen.

– I tillegg har vi en kvinnegruppe hver mandag i samarbeid med Tromsø Husflidslag, der kvinner kan møtes, strikke, gå på sykurs, drikke kaffe og kose seg.

Moe-Nilssen viser også til Facebook-gruppa Refugees Welcome to Troms, som på kort tid har fått over 2600 medlemmer. Der planlegges blant annet innsamlinger av klær og utstyr, og mange gir uttrykk for at de ønsker å hjelpe.

– Det er fantastisk at folk har våknet litt og vil hjelpe, sier hun.

Les også: Åge og Violet Road gir bort helgehonoraret sitt

Barneaktiviteter

I Redd Barna Region Nord har de også merket et stort engasjement.

– Vi har fått masse telefoner og masse e-poster og folk spør hva de kan gjøre for å hjelpe, forteller regionkonsulent Maria Brochman i Redd Barna Region Nord.

– Vi i Redd Barna har grupper som jobber med aktiviteter for barn på mottak. Vi vet at ventetiden på mottakene blir lengre og lengre og for barn blir dette en stor del av deres liv. Vi er alltid åpne for frivillige, og de som ønsker kan komme til oss. Det de frivillige gjør er å bidra på disse aktivitetene, som er til for at barna skal få en mest mulig normal hverdag, sier hun.

– Aktivitetene kan være alt fra kino, turer for å bli kjent i nærområdet, hesteridning og turer til fjellheisen. I tillegg har vi ulike aksjoner til inntekt for flyktningene, og hvem som helst kan gå inn på reddbarna.no og starte en egen innsamling.

Redd Barna har ikke mulighet til å ta imot utstyr og klær, men har et godt samarbeid med andre organisasjoner, som de kan henvise videre til.

– Dessuten skal vi starte opp et leksehjelpstilbud i samarbeid med Røde Kors, som man gjerne må melde seg til.

– Husk hverdagen

På Kirkens Bymisjon i Tromsø jobber de ikke direkte med flyktninger, men de har tilbud som også flyktningene kan benytte seg av når de kommer til byen. De trenger flere frivillige.

– Da har vi Kvinneloftet og I LAG – begge disse programmene er familieorienterte, forteller Ann-Karina Sogge.

Kvinneloftet er et lavterskeltilbud til kvinner som er ny i byen og gjerne ny i landet, der man møtes til aktiviteter og sosialt samvær. I LAG er en satsing for å skape gode opplevelser for barn og familier, både gjennom barneklubb, ungdomsklubb og tur- og kulturaktiviteter.

– Men vi i bymisjonen vil oppfordre folk til å være greie, rett og slett. Det er kjempeflott at det samles inn ting, men når hverdagen kommer er det også viktig at man kanskje tør å få en venn fra utlandet, at man sørger for at barna sier hei til folk med andre hudfarger og bakgrunner på skolen eller at man inviterer hjem, dersom man har lyst til det. Det er veldig lett å være berørt nå i disse tider, men når hverdagen kommer handler det om at de som er nye i byen ikke skal føle seg ekskludert. Husk hverdagslivet, sier Sogge.

FRIVILLIGE: Nina Moe-Nilssen og Røde Kors har opplevd en strøm av folk som ønsker å hjelpe. Hun oppfordrer folk til å melde seg som flyktningguider.
HVERDAG: Ann-Karina Sogge i Kirkens Bymisjon ber folk huske på flyktningene, også når hverdagen kommer. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen