Fanget i eget hjem

Bussen som skysser rullestolbruker Kirsten Pedersen og andre brukere til sosialt samvær på dagsenteret har vært på verksted i flere måneder.

FANGET: Kirsten Pedersen fortviler over at hun ikke kommer seg til dagsenteret grunnet bussmangel.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Kirsten Pedersen sitter i rullestol og er bruker av Omsorgstjeneste Fastlandet, avdeling 4.

I sonen er det en buss som to ganger i uken plukker opp brukerne i Tromsdalen, og kjører dem til dagsenteret i Ramfjorden.

Men nå er det flere måneder siden Pedersen har kommet seg til dagsenteret - en arena som hun opplever har stor betydning for hennes sosiale liv.

Les også: Solgte huset for å redde livet

Buss på verksted

– Problemet begynte like etter jul, da bussen begynte å halte og stoppe og var inn og ut av verksted. Nå har bussen stått på verksted i 7-8 uker, og det er ikke satt inn reservebuss, forteller Pedersen.

Konsekvensen er at de som sitter i rullestol ikke kommer seg til dagsenteret, og mister alt det sosiale som dagesenteret byr på.

– Der er det bespisning - vi spiser både frokost og middag der, det er sang og mye sosialt, og vi får diskutere med hverandre, uavhengig av hvilken sykdom vi har. Vi gir hverandre støtte, forteller Pedersen.

Les også: Får ikke trappeheis - fanget i andre etasje

Isolert

Hun anslår at det er rundt 10-12 personer som blir hentet av bussen.

– Jeg kan verken gå eller stå, og er helt avhengig av denne bussen for å komme meg til dagsenteret. Man mister tilhørighet når man ikke kommer seg dit, og det medfører at man blir mer isolert, mener hun.

Selv har Pedersen vært i kontakt med byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm, uten at hun har fått noe svar.

– Kanskje kunne det kommet inn en brukt buss som reserve, mens den andre er til reperasjon, spør hun.

Reperasjon

Avdelingsleder i Omsorgstjeneste Fastlandet, avdeling 4, Kirsten Fagernes, forteller at det var i vår at bussen først begynte å oppføre seg merkelig.

– Den var til reparasjon i tre-fire uker, så fikk vi den tilbake og så stoppet den opp igjen. Sånn har det pågått hele året, og bussen har vært inne til reparasjon fem eller seks ganger. Nå sist fikk vi beskjed om at det ikke var noen vits i å reparere den lenger og at vi heller måtte forsøke å få en ny buss, forklarer Fagernes.

Bussen brukes ikke bare til dagsenteret i Ramfjord, men også til treff i Lakselvbukt, treff på Sjursnes og til treff i menighetshuset.

– Nå som bussen har vært ute av drift har vi kjørt med privatbiler og tjenestebiler, men det er vanskelig å krype inn i disse bilene, og i tillegg har ikke de som sitter i rullestol kunnet benytte seg av tilbudet, sier hun.

Fagernes kaller dagsenteret i Ramfjord for en suksess fra dag én.

– Og de har vært veldig engstelige for om det må legges ned dersom man ikke har bussen.

– Jobber med saken

Etter å ha vært i kontakt med Kristoffer Kanestrøm er derimot Fagernes optimistisk.

– Vi er veldig glade og positive og han har virkelig vist at han har gått inn for at dette dagsenteret skal fortsette, sier hun.

Kanestrøm selv forteller at kommunen nå ser på muligheten for å kjøpe inn en ny minibuss.

– Alternativet er kanskje at brukerne kan fraktes dit i taxi. Vi skal i alle fall ha et dagsentertilbud i full drift, sier han.

Byråden er usikker på når man kan ha på plass ny buss, men mener man rimelig snart skal få til en løsning slik at alle brukerne kommer seg fram.

– Dette skal løses, sier han.