- Er redd det kommer til å flyte blod her i natt

Grethe Pedersen sitter i bydelen Mahmutlar i Tyrkia. Hun hører demonstrantene som har ødelagt deler av Alanya nærme seg det populære feriestedet hvor mange nordmenn har leiligheter.

Grethe Pedersen (54) kjøpte ferieleiligheten sin i Mahmutlar for fire år siden. Tirsdag kveld og natt til onsdag er hun vitne til demonstrantene i Alanya som er i ferd med å ødelegge det populære ferieparadiset.  Foto: Privat

nyheter

54-åringen fra Tromsdalen befinner seg i ferieleiligheten sin i bydelen utenfor Alanya når iTromsø snakker med henne på telefon etter midnatt natt til onsdag.

Ifølge Pedersen er bydelen, som ligger ti kilometer utenfor Alanya, den med størst andel av nordmenn i området.

- Vi er omtrent 3000 nordmenn som har kjøpt leiligheter her. Rundt klokken syv i kveld fikk jeg beskjed av en kurdisk venn om å ta med meg flest mulig folk og komme oss ut av byen og i sikkerhet, sier Pedersen.

Les mer: Store demonstrasjoner i Alanya

Ligger bevæpnet i gatene

Hun forteller at alle restauranter og butikker stengte dørene i 21-tiden, men at flere har bevæpnet seg og nå ligger i gatene og venter på demonstrantene som nærmer seg bydelen.

- Alt er helt stille her nå og vi kan høre demonstrantene komme. Nå er de i nabobyen og de kjører i biler og tuter slik at vi hører bråket som nærmer seg. I går kjørte de turkiske nasjonalistene gjennom gatene her og skjøt med geværer opp i luften, og i dag skyter og knuser de restauranter og utesteder. De setter fyr på de kurdiske restaurantene og næringslivet fordi de mener at kurderne sympatiserer med PKK, sier Pedersen til iTromsø.

Den kurdiske PKK-geriljaen har angrepet tyrkiske soldater ved grensen til Irak, og 36 politimenn og soldater skal ha mistet livet i løpet av de siste dagene.

- Nå er de ute etter hevn. Jeg har en kurdisk kompis som har resturant her og de har bevæpnet seg og ligger klare for å redde resturanten sin. Folket her nede har temperament og nå har de oppiglet hverandre. Jeg er redd det kommer til å flyte blod her i natt, sier hun.

Les også: - Etter den fjerde brannen hørte vi skuddveksling

Ekkel stemning

Pedersen beskriver stemningen i området som ekkel.

- Folk er redde. Det er mye eldre nordmenn som har kjøpt ferieleiligheter her. De er veldig engstelige og flere av dem måtte jeg følge helt hjem til døra i kveld.

Hun understreker likevel at det ikke er turistene demonstrantene er ute etter:

- Vi er i sikkerhet og det er ingen fare for oss her hvor vi oppholder oss.

- Tør du å legge deg i natt når du vet hva som skjer utenfor?

- Ja, jeg skal prøve å legge meg. Det er som sagt ingen fare for meg, men man blir selvsagt nysgjerrig og siden jeg bor så nært veien her får jeg med meg når de kommer, sier hun.

Brent ned

54-åringen fra Tromsø synes det er trist å se hvordan demonstrantene ødelegger det populære feriestedet.

- Jeg blir så oppgitt. Dette er et paradis, og så velger de å ødelegge for landet på denne måten. Næringslivet i området her blir ødelagt.

Hun viser til at kurderne eier de fleste butikkene, utestedene og restaurantene i Alanya-området. Mange av dem er nå er knust eller satt i brann av de tyrkiske nasjonalistene.

- De har brent havnen i Alanya og kjente utesteder som Vikingen, Las Vegas og Queens Garden er også brent ned. Jeg regner med at alt som ligger rundt om i gatene der er nedbrent nå, sier Pedersen.

- Jeg var på Queens Garden senest i går kveld sammen med fire andre tromsøjenter som også er her på ferie. Det er der vi bruker å gå og nå er den nedbrent. De var på vei dit i kveld da jeg fikk stoppet dem i nitiden og gitt beskjed om at de ikke må bevege seg der. Det er livsfarlig, legger hun til.

Hun forteller at demonstrantene deretter gikk videre til den østre stranden og fortsatte ødeleggelsene der før de fortsatte til bydelen Oba.

- De gir seg ikke før de har vært her i Mahmutlar, som er den siste bydelen i rekken utenfor Alanya. Jeg håper bare ingen mister livet eller blir skadet i løpet av natten, sier tromsøkvinnen.