Mener det kastes altfor mye mat

Framtiden i våre hender vil gjøre folk mer bevisst på hvor mye mat de faktisk kaster.

VIL BEVISSTGJØRE: Svein Gunnar Karlstrøm fra Framtiden i våre hender mener folk må gjøres mer bevisst på hvor mye mat de kaster. Ifølge Karlstrøm kaster vi 20 prosent av det vi handler inn.  Foto: Marius Fiskum

Matvett - ni tips
  • Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste.
  • Rydd i kjøleskapet, så du vet hva du har.
  • Oppbevar maten din riktig. Husk at kjøleskapet skal holde mellom 2-4 grader.
  • Bruk sansene dine. Ikke kast mat selv om den har gått ut på dato før du har sjekket om maten fremdeles er bra.
  • Avkjøl maten raskt og frys eller legg i kjøleskapet det du har til overs.
  • Oppbevar rester i tette bokser.
  • Frys brød som ikke skal spises neste dag.
  • La torsdag være «restetorsdag». Bruk opp rester av råvarer og av ferdige retter før du handler ny mat til helgen.
  • Flere råd og gode oppskrifter finner du på matvett.no eller i boka «Restekjærlighet» som du får kjøpt i bokhandelen.
  • Kilde: Framtiden i våre hender
nyheter

Mandag skrev iTromsø om Rema 1000 på Stakkevollveien som kvittet seg med avfallet sitt ved å dumpe det utenfor varemottaket deres. En nabo til butikken reagerte sterkt på hvordan dagligvarebutikken valgte å dumpe avfallet.

– Vi har reagert på at de ukentlig tømmer ut hundrevis av liter med juice, melk og brus. De triller ut flasker og kartonger, enten på paller eller i handlevogner, med alt innholdet i, og så står de og tømmer en etter en rett på asfalten, sa nabo Lennart Christensen til iTromsø.

Saken skapte også mye debatt i kommentarfeltene. Flere mener det er synd at dagligvarebutikker velger å kvitte seg med mat og drikke på denne måten. Miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender mener det kastes altfor mye mat som kan brukes.

Ble overrasket

Svein Gunnar Karlstrøm fra organisasjonen forteller at han ble overrasket da han så bildene av den ansatte ved Rema 1000 som helte ut flere liter jus på bakken.

– Jeg mener dette kunne vært solgt til halv pris eller blitt gitt bort til de som har det vanskelig, sier Karlstrøm.

Å redusere matsvinn er noe Framtiden i våre hender jobber aktivt med. Karlstrøm mener det er en viktig ressurs som går til spille.

– Det er gjort beregninger om at hvis vi ikke hadde hatt så mye matsvinn, ville det ikke vært så mye fattigdom i verden, hevder Karlstrøm.

LES OGSÅ: Her flyter det over av søppel

Flere organisasjoner og aktører i dagligvarebransjen har tatt tak i problemet. Flere velger å selge matvarer som snart skal gå ut på dato til halv pris. Andre gir det bort til organisasjoner. Blant annet er det etablert en matsentral i Oslo som har en avtale med dagligvarebransjen om å hente mat som skal kastes.

– Det jobbes bra med å redusere matsvinn i dagligvarebransjen. Men det største problemet skjer i hjemmene til folk, sier Karlstrøm.

Mye går i søpla

Så mye som 20 prosent av maten vi handler inn kastes, ifølge Karlstrøm. Det vil si hver femte handlepose.

– Det viser bare hvor rike vi er. Hver av oss kaster 46 kilo mat i året. Dette må folk bli mer bevisst på, sier Karlstrøm.

Dette skal de blant annet illustrere på lørdag under Remiks-dagen.

– Vi skal vise fram et matbord som illustrerer hvor mye mat hver innbygger kaster. Det vil nok gi folk en «aha-opplevelse», sier Karlstrøm.

LES OGSÅ: Her går Tromsø-væringene bananas

Vil starte prosjekt

Framtiden i våre hender har nå startet et arbeid med å få til et prosjekt tilsvarende matsentralen i Oslo.

– Vi har sett politisk interesse for dette. Dette ønsker vi å få til i Tromsø. Her kan man virkelig hjelpe de som har det vanskelig, i tillegg til at det er en miljøgevinst. Kanskje det er noe Kirkens Bymisjon vil være med på, sier Karlstrøm.

Leder for Kirkens Bymisjon i Tromsø, Ann Karina Sogge er enig i at det kastes for mye mat og er positiv til Karlstrøms forslag.

– Vi deler Framtiden i våre henders synspunkt. Vi vil gjerne være med på å få samfunnet til å kaste mindre mat, men vi er avhengig av sunn og sikker mat. Med et fokus på det og et samarbeid med folk som kan håndtere mat, kan jeg si at dette er noe vi gjerne er med på, sier Sogge.