LUNHEIM: Pulled pork, eller «dradd svinekjøtt» har de siste årene blitt en slager.

Retten er hentet fra den rikholdige amerikanske barbecue-tradisjonen, men i min versjon bruker vi ikke en «smoker» – en av de gigantiske amerikanske røykgrillene. Vi holder oss til vår vanlige steikeovn. Gott blir det lell ...

Pulled Pork

1,5 kg svinenakke

1 ts ingefærpulver

1 ss sennepsfrø

1 ts kummin

1 ts chilipulver

1 ts cayennepepper

1 ts røkt paprika

1 ts paprika

1 ss fennikelfrø

10 svarte pepperkorn

1 ss brun farin

1 ss salt

Bland alle krydderne i en morter og bank til pulver. Gni inn svinenakken godt på begge sider med krydder og legg kjøttet i en ildfast form.

Dekk formen med alu-folie og sett inn i forvarmet ovn på 110 grader. La stå i ovnen over natten (minst 7–8 timer, gjerne mer).

MER "DRADD" MAT? Lam fra Jerusalem

Fjern folien, øk temperaturen til 225 og stek kjøttet i 20 minutter til overflaten er karamellisert og fin.

Bruk en gaffel (eller fingrene) til å «dra» kjøttet fra hverandre i formen. Rør rundt slik at stekekrafta blandes godt med kjøttet. Dekk med folie igjen og sett i kjøleskapet fram til et kvarter før servering. Da varmer du forsiktig opp kjøttet.

Memphis-saus

1/2 løk

2 fedd hvitløk

1/2 dl ketchup (helst røkt)

2 ss eplesidereddik

2 ss maltekstrakt

1 ss sterk sennep

1 ss brun farin

1 ss oregano

1 ss timian

1 ts Worcestershiresaus

1 ts paprikapulver

1 ts chilipulver

Hakk og fres løk og hvitløk. Bland inn resten av ingrediensene og la koke opp. Hell over i en mikser og kjør i 20 sekunder. La sausen bli kald før den serveres til kjøttet.

MER SVINENAKKE? Etegilde på steinaldersvis

Søtpotetchips

1 søtpotet per person

2 ss olje

1 ss maismel

salt, pepper, cayenne

Skjær søtpotene i staver. Legg dem på en stekeplate, risle over olje, strø over mel og krydder og bland godt med hendene.

Legg chipsene glissent på brettet og stek i ovnen på 220 grader i 20 minutter. Snu chipsene og stek i ytterligere 20 minutter – til de er sprø.

FORSLAG PÅ NISTEMAT? Gode blingser til matpakken

Server pulled pork på burgerbrød med saus, coleslaw og chips. Jeg drakk et amber ale til – og det smakte nydelig.

Vel bekomme!