LUNHEIM: Pulled pork, eller «dradd svinekjøtt» har de siste årene blitt en slager.
Retten er hentet fra den rikholdige amerikanske barbecue-tradisjonen, men i min versjon bruker vi ikke en «smoker» – en av de gigantiske amerikanske røykgrillene. Vi holder oss til vår vanlige steikeovn. Gott blir det lell ...
Pulled Pork
1,5 kg svinenakke
1 ts ingefærpulver
1 ss sennepsfrø
1 ts kummin
1 ts chilipulver
1 ts cayennepepper
1 ts røkt paprika
1 ts paprika
1 ss fennikelfrø
10 svarte pepperkorn
1 ss brun farin
1 ss salt
Bland alle krydderne i en morter og bank til pulver. Gni inn svinenakken godt på begge sider med krydder og legg kjøttet i en ildfast form.
Dekk formen med alu-folie og sett inn i forvarmet ovn på 110 grader. La stå i ovnen over natten (minst 7–8 timer, gjerne mer).
MER "DRADD" MAT? Lam fra Jerusalem
Fjern folien, øk temperaturen til 225 og stek kjøttet i 20 minutter til overflaten er karamellisert og fin.
Bruk en gaffel (eller fingrene) til å «dra» kjøttet fra hverandre i formen. Rør rundt slik at stekekrafta blandes godt med kjøttet. Dekk med folie igjen og sett i kjøleskapet fram til et kvarter før servering. Da varmer du forsiktig opp kjøttet.
Memphis-saus
1/2 løk
2 fedd hvitløk
1/2 dl ketchup (helst røkt)
2 ss eplesidereddik
2 ss maltekstrakt
1 ss sterk sennep
1 ss brun farin
1 ss oregano
1 ss timian
1 ts Worcestershiresaus
1 ts paprikapulver
1 ts chilipulver
Hakk og fres løk og hvitløk. Bland inn resten av ingrediensene og la koke opp. Hell over i en mikser og kjør i 20 sekunder. La sausen bli kald før den serveres til kjøttet.
MER SVINENAKKE? Etegilde på steinaldersvis
Søtpotetchips
1 søtpotet per person
2 ss olje
1 ss maismel
salt, pepper, cayenne
Skjær søtpotene i staver. Legg dem på en stekeplate, risle over olje, strø over mel og krydder og bland godt med hendene.
Legg chipsene glissent på brettet og stek i ovnen på 220 grader i 20 minutter. Snu chipsene og stek i ytterligere 20 minutter – til de er sprø.
FORSLAG PÅ NISTEMAT? Gode blingser til matpakken
Server pulled pork på burgerbrød med saus, coleslaw og chips. Jeg drakk et amber ale til – og det smakte nydelig.
Vel bekomme!