De franske elevene studerer landbruk og har satt i gang et miljøprosjekt hvor de studerer miljøpåvirkninger på arktisk landbruk og havbruk. De besøkte først Svalbard i en uke, og kom deretter til Tromsø på søndag og skal være fram til fredag.

Samarbeidet med Breivang ble opprettet etter at den franske skolen kontaktet den norske ambassaden i Paris om at de ønsket kulturutveksling med en klasse i Tromsø, og da meldte Breivang sin interesse.

– Her i Tromsø har vi fokusert både på det faglige og det sosiale. De har hatt kulturutveksling med våre elever som har vært vertsfamilier for dem, sier Enid Nordmo, fransklærer på Breivang videregående skole.

Programmet har vært hektisk, og de franske elevene har fått sett mye av Tromsø og den norske kulturen. De har blant annet vært på Polarinstituttet, fisket på Hella og vært lærere i fransktimen for elevene på Breivang.

Vertsfamilier

De franske jentene Solen Roger (17) og Coline Gisle (17) bodde hos familien til Viktoria Løvland (17). Under oppholdet fikk de kjenne litt ekstra på den norske kulturen, og fikk høre mye om landet og de norske tradisjonene.

– Vi har blitt veldig godt tatt imot av familiene. Hos dem har vi fått servert tradisjonell norsk mat, noe som falt veldig i smak. Vi har også fått prøvd bunader og samiske kofter, sier Solen Roger.

Viktoria Løvland synes det har vært en bra opplevelse å ha to franske jenter boende hjemme hos seg.

– Vi var litt sjenerte i begynnelsen, men det gikk seg til. De har hatt det ganske travelt med sitt eget program, men fra nå skal vi være mye sammen. Jeg synes det har vært gøy å ha dem her, for man lærer veldig mye om de forskjellige kulturene, sier Løvland.

Skryter av Tromsø

– Vi har blitt godt tatt imot på alle stedene vi har besøkt. Vi har funnet alt vi ønsket under vårt besøk her, sier Fabien Bobard, lærer for de franske elevene.

Det de lærer i løpet av oppholdet vil de franske elevene bruke resten av året til for eksempel eksamensoppgaver, en utstilling og så ønsker de å presentere prosjektet under klimakonferansen i Paris i november. Samtidig som studieturen går ut på å se på de arktiske forholdene, er franskmennene fascinert av den norske skolen.

– Breivang er en veldig moderne og fremtidsrettet skole. Det er stor toleranse i skolen, og det er bra at elevene kan være den de er. Selv om jeg ikke vet hvilke resultater de har på skolen, virker det som en positiv måte å drive skolen på, sier Bobard.

Frankrike neste

– Hele familien min har blitt invitert til å komme på besøk i Frankrike, i tillegg til at det er planer om å få til en klassetur også, så det er veldig artig, sier Løvland.

Tredjeklassen på Breivang ønsker nå å besøke den franske skolen, og har lagt inn søknad om støtte til en studietur senere i år for å fortsette samarbeidet mellom skolene.