Hilmarsen tror ikke valget er avgjort i kveld

Byrådslederkandidat Øyvind Hilmarsen (H) mener den politiske situasjonen minner om da Tor Zachariassen satt seg for tidlig i ordførerstolen i 1995.

Byrådslederkandidat Øyvind Hilmarsen (H) 

  Foto: Trond Tomassen

nyheter

Byrådsleder og byrådslederkandidat for Høyre, Øyvind Hilmarsen, tror det ligger an til å bli et veldig jevnt kommunevalg.

#valgitromso vignett

- Jeg tror ikke noe er avgjort i kveld, for å si det sånn. Situasjonen minner veldig om den i 1995, sier byrådslederkandidaten.

Da ble de da 69 kommunestyremandatene fordelt jevnt mellom Ap og Høyre, med 34 til hver. mens Solidaritet stakk av med ett mandat. Solidaritets leder, Gudmund Garfjeld, var leder i Samorganisasjonen. I den tro at fagforeningslederen ville støtte Ap, satte ordførerkandidat Tor Zachariassen (Ap) seg i ordførerstolen allerede på valgnatta,Det provoserte Garfjeld såpass at han heller inngikk samarbeid med de borgerlige.

- Med det sagt, kan det meste skje, sier Hilmarsen.

- Ennå tidlig

I valgdagsmålingen for landet ligger Høyre på 22,9 prosent, mens partiet i skrivende stund, med 24,7 prosent av forhåndsstemmene i kommunen opptelt, har en oppslutning på 19,2 prosent.

- I 2011 gikk vi fram med fire prosent fra valgdagsmålingen til det endelige resultatet. Det er ennå tidlig, så her er det bare å ha is i magen, sier Hilmarsen.

- Valgdagsmålingen er i tillegg den nest beste vi har hatt, skyter stortingsrepresentant Kent Gudmundsen inn.

Stolt av valgkampen

Til tross for at Høyre nå, med sine 19,2 prosent, nesten er tilbake der de startet før valgkampen 2011, da de hadde fem mandater i kommunestyret, er det god stemning på valgvaken i Storgata,

- Vi stolte av den valgkampen vi har gjort. Den har vært veldig, veldig god. At vi satset ungt tror jeg vi vil tjene mye på, sier Hilmarsen.

- Uansett hva som skjer i kveld, vil jeg si at jeg er stolt av den jobben alle i partiet har gjort under valgkampen og all den gode hjelpen jeg har fått. Det skal vi feire her i kveld, sier ordførerkandidat Kristian Støback Wilhelmsen.

Utelukker ikke MDG-samarbeid

VG melder etter valgdagsmålingen at Oslo Høyre har snudd og åpner for forhandlinger med MDG dersom de havner i vippeposisjon i hovedstaden.

Hilmarsen nevnte tidligere i kveld at situasjonen i dag minner om valget i 1995 hvor Solidaritet, i vippeposisjon, tippet valget i de borgerliges favør.

- Dere har snudd i Oslo, er det aktuelt å samarbeide med Mijøpartiet de Grønne her i byen, dersom de havner i en vippeposisjon?

- Vi vil se an valgresultatene før eventuell forhandling. i utgangspunktet er det Ventre, Frp og KrF vi er enige å samarbeide med, sier Hilmarsen.

- Men du er åpen for et eventuelt samarbeid med de grønne?

- Det er ikke utelukket. Miljøspørsmål er noe som har opptatt meg lenge og man ser i dag at vi kanskje driver kloden litt for hardt, svarer byrådslederkandidaten.