Her innser han nederlaget

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen tviholdt på håpet til siste slutt.

støtte: Like før klokken 23.00 kom Øyvind Hilmarsens kjæreste, Bente Urdal, til rådhuset for å gi den avtroppende byrådslederen sin støtte. Hilmarsen låste henne inn og det første hun gjorde var å gi han et stort kyss. Her er de to avbildet sammen like før Hilmarsen innser at slaget er tapt. 

nyheter

Klokken er 23.00 på valgkvelden. På byrådsleders kontor i tredje etasje på rådhuset sitter Øyvind Hilmarsen i giv akt foran PC-skjermen. Han følger med på valgresultatene som strømmer inn. Med seg har han kjæresten Bente Urdal og byråd for kultur og idrett, Vanja Terentieff.

– Det ser mørkt ut.

– Ja, men kun to av de store valgkretsene har kommet inn, svarer Hilmarsen flatt.

Innser maktskiftet

På opptellingen ligger Høyre og bikker på 19 prosent, mens Arbeiderpartiet har like under 30 prosent. Rødt nærmer seg 19 prosent og SV går mot 10 prosent.

– Vi kan ennå få en utjevning, sier Hilmarsen.

– Men det ser ut til at det blir et maktskifte i byen. Dersom det skjer, hvordan ser de neste fire årene ut for deg og partiet?

– Hvis det blir et maktskifte? Da ser jeg lyst på fremtiden til partiet. Vi har satset tungt på de unge i år, og det tror jeg vil gi utslag i årene som kommer. Ikke siden 1988-1989, da jeg ble rekruttert, har vi hatt så stor rekruttering til partiet blant de unge. Vi har fått mange nye, dyktige politikere med oss videre, sier Hilmarsen.

Idet han svarer kommer resultatene for Bjerkaker inn. Høyre har fått 22 prosent av stemmene. Rødt har over 18 prosent og Ap over 25 prosent. Hilmarsen gjengir resultatene. Stemningen er unektelig senket. Hilmarsen innser at slaget er tapt.

– Motstanderne har fortsatt flertall. Det begynner å synke inn, sier Hilmarsen.

– Vi ligger under i det 90. minutt, kommenterer Terentieff.

– De neste fire årene? I 2017 og 2018, når Tromsøbadet åpner, når hallene i Tromsdalen åpner, når den nye turnhallen åpner og den nye Stakkevollveien er klar. Da kommer jeg til å smile til meg selv, sier Hilmarsen.

– Bekymret

– Men nå er det Ap, Rødt og SV som skal videreføre prosjektene. Hva tenker du om det?

– Jeg kan bare håpe at Røymo og Ap ikke torpederer Tromsøbadet. De har gått til valg på å redusere det fra et ordentlig badeanlegg til et lite badeland, svarer Hilmarsen.

– Hva med Håkøyforbindelsen? Rødt og MDG har blant annet sagt kategorisk nei til en Kvaløyforbindelse.

– Vi får se. Jeg er bekymret for at Ap ikke kommer til å ha et styringsdyktig flertall, slik vi har hatt de siste fire årene. Et uklart mandat kan skade Tromsøs muligheter i mange saker. Rødt er unektelig et parti som sier nei ofte. Et nei-parti. Dersom det ikke blir noe Kvaløyforbindelse, vil det vært veldig uheldig for Tromsø og utviklingen her, sier Hilmarsen.

– Og skytebanen?

– Vi har jobbet hardt for å få på plass en løsning i Kjoselvdalen, men ingenting er lenger sikkert.

Veien videre

Selv om kvelden ikke gikk slik Hilmarsen gjerne skulle ønsket, er han imidlertid klar på at han langt fra er ferdig i Tromsø-politikken.

– Jeg er valgt inn som kommunestyrerepresentant, og skal man få fritak fra det, må man flytte fra byen. Det har jeg ikke tenkt til å gjøre, slår han fast.

– Med alle de nye og unge medlemmene trenger vi solide og drevne politikere som Øyvind, skyter Hilmarsens kollega, Terentieff, inn.

– Har du noe du ønsker å videreformidle til dem som skal ta over for deg om en måneds tid?

Hilmarsen stopper opp, smiler bittert, men samler seg igjen.

– Å lede Tromsø er et enormt privilegium og et stort ansvar som det er viktig å forvalte på en klok måte.

– Føler du at dere har gjort det?

– Ja.