Valgrusen etter Rødts elleville valgskred har fordampet. Tilbake står en edruelig Jens Ingvald Olsen med klare ambisjoner om et godt samarbeid med Ap og SV.

– På bakgrunn av de to siste årenes samarbeid med Ap i kommunestyret, er vi innstilt på å samarbeide med et mindretallsbyråd, sier Olsen.

Kompromisser

iTromsø møter ordførerkandidaten i Skolegata. Han har tatt pedalene fatt og er på tur til Rådhuset for å delta på fintellingen av stemmene.

– I går kveld krevde du enten ordførerkjedet eller avvikling av parlamentarismen. Står kravet ved like i dag?

– Vi har hele tiden vært klare på at vi ønsket kjedet, men det betyr ikke at vi får det. Det skal jo bare velges én ordfører, medgir Olsen.

– Så du gir slipp på klubba?

– Vi er ikke i flertall og forholder oss til realiteten. Vi vet at Ap har et sterkt ønske om ordføreren, og for meg er ikke ordførerklubba det viktigste. Det er mange andre viktige posisjoner det skal forhandles om, svarer Olsen.

Komiteene

Det Rødt-lederen sikter til er komiteene og valget av komitéledere.

– Det er bred enighet om at forholdet mellom komiteene og byrådet må gjøres noe med. Det skal ikke være slik at komiteene bare er supperåd uten noen reell påvirkningskraft. Politikerne må involveres, slår Olsen fast.

Rundt forhandlingsbordet skal altså kommunestyrets fremtidige komitéstruktur avgjøres. Og for Olsen er det viktigere å få gjennomslag her enn i en kamp om ordførerkjedet.

– Er det noen spesiell rolle du kunne tenkt deg i komiteene?

– Jeg ser for meg at det er et visst grunnlag for at jeg kan lede en komité.

– Hvilken komité tenker du da på?

– Det er nærliggende å tenke på byutvikling, hvor jeg har mest erfaring. Men ingenting er avgjort ennå, da komiteenes innhold og ansvarsområder ennå er åpne for diskusjon, konstaterer Olsen.

Les også: Fra vaktbikkje til maktbikkje

Mer åpenhet

Selv om ordførerkandidaten gir sin støtte til et mindretalls byråd og samtidig åpner for Jarle Aarbakke som kommunestyrets ordfører, er det, Ifølge Olsen, fortsatt mye som er uklart rundt byrådsmodellen Ap vil legge fram for samarbeidspartnerne.

– Den skal visstnok være bedre. Men vi vet ennå lite om hva de kommer til å foreslå i forhandlingene. Med SV og oss som klare motstandere av parlamentarismen, må det bli et mindretallsbyråd. Det har de hatt i Oslo og det åpner opp prosessene på en helt annen måte enn det vi har sett her i byen, sier Olsen, og fortsetter:

– Jeg er spent. En ting er sikkert, og det er at byrådet fortsatt vil ha øverste driftsansvar i kommunen.

Les også: Blankt flertall for Røymo

Vår neste ordfører?

Etter alle solemerker er altså Aps Jarle Aarbakke som stikker av med ordførervervet.

– Jeg har hele tiden vært klar på at en stemme til Ap er en stemme til meg som ordfører. Men jeg har stor respekt for Jens Ingvald Olsen og Ingrid Marie Kielland, og ingenting er avgjort før forhandlingene, sier Aarbakke.

Ifølge Aarbakke vil Ap i løpet av ettermiddagen velge et forhandlingsutvalg på tre stykker som skal møte Rødt og SV rundt forhandlingsbordet.

På spørsmål om hvordan Ap ser for seg byrådsstrukturen, svarer Aarbakke at de vil være mer åpne enn de borgerlige har vært.

– Da jeg var rektor på universitetet var vi hele tiden åpne om økonomien, og det skal vi selvsagt være nå også. Alle politikere, opposisjonen inkludert skal få tilgang til all informasjon om økonomi. I tillegg vil vi i saker gi kommunestyret tilgang til administrasjonens faglige vurderinger og utredninger samt byrådets egne.

Aps ordførerkandidat, Jarle Aarbakke, vil åpne opp byrådsprosessene og gi mer informasjon til kommunestyret. Foto: Ronald Johansen