Disse bydelene vendte Høyre ryggen

I flere bydeler har Høyre halvert antall stemmer (i prosent) sammenlignet med kommunevalget i 2011.

FORSTÅR TROMVIK: Hilmarsen forteller at han forstår utslaget i Tromvik på grunn av badebassenget. - Som politiker må man ta noen upopulære valg, sier byrådsleder Øyvind Hilarsen  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Årets kommunevalg skulle vise seg å bli farget rødt, og den «blå vinden» som var markant i Tromsø i 2011 kan se et ut til å ha stilnet. Høyre fikk ved kommunevalget i 2011 36,1 prosent av stemmene Tromsø kommune. I år har de mistet 15,6 prosent av stemmene og fikk 20,5 prosent oppslutning.

#valgitromso vignettHvis vi ser på valgkretsene, så har enkelte bydeler vendt Høyre ryggen etter årets valg. I Tromvik fikk Høyre en oppslutning på 55,3 prosent ved kommunevalget i 2011. I år fikk derimot Hilmarsen & co kun 16,4 prosent.

LES ALT OM VALGET HER!

Basseng i Tromvik

Mari-Ann Johansen, leder i Tromvik utviklingslag, trekker fram bassenget i Tromvik og nytt oppdrettsanlegg som førte til Høyre-svikten i bydelen.

– Kommunestyret vedtok enstemmig i 2011 at bassenget i Tromvik skulle fortsette å være i drift. Rett før jul i 2014 ble det en feil ved avfukteren på bassenget og denne måtte repareres. Vi var i kontakt med byrådet og Hilmarsen angående dette, men de har bestemt å ikke investere midlene til reparasjon, sier hun.

– Jeg vil også trekke fram det midlertidige oppdrettsanlegget i Vengsøyfjorden. De lokale fiskerne blir jaget bort som følge av dette vedtaket, sier hun.

Føler seg sviktet av Høyre

Videre forklarer hun at folket i Tromvik føler seg sviktet av Høyre.

– For oss hadde bråket i Høyre ingenting si. Det er de lokale sakene som har hatt størst betydning. Folk her har følt seg sviktet av Høyre. De har ikke tatt vare på oss som innbyggere, sier Johansen.

Ny Kvaløyforbindelse

Til tross for at Høyre har mistet mange av stemmene prosentvis i Tromvik, så er det nok ikke denne valgkretsen som har hatt størst innvirkning på valget i sin helhet. Det er kun 150 personer som er stemmeberettige her og hittil er kun 67 stemmer telt opp.

En markant nedgang hadde også Høyre i bydelene Kvaløysletta og Stakkevollan. Førstnevnte hadde en oppslutning på 41,1 prosent til Høyre i 2011, men i år fikk partiet kun 21,4 prosent. Høyre hadde i bydelen Stakkevollan en oppslutning på 29,9 prosent, men fikk i år 12,6 prosent.

– Det er vanskelig å si hvorfor de har mistet så mange stemmer i denne bydelen, men ny Kvaløyforbindelse kan være en faktor. Vi i bydelsrådet har jo hele tiden ment at forbindelsen bør gå etter Vegvesenets anbefaling. Den er best egnet for de neste årene, samt gi mest miljøgevinst. Jeg vil også trekke fram at Høyre har innfridd en del ønsker på Storelva. Spesielt når det gjelder den nye flerbrukshallen, sier Dan Eivind Johansen, nestleder i Kvaløysletta bydelsråd.

«Hjort-effekten»

Ulf Christensen, nestleder i Nordøya bydelsråd, forklarer at Stakkevollan er vanligvis en god valgkrets for Ap, SV og Rødt.

– Det som var spesielt med forrige valg var at Høyre fikk ekstraordinært mange stemmer i denne kretsen. Nå se vi at tallet er blitt mer normalisert. Jeg er ikke overrasket over at Høyre fikk mindre stemmer i år, sier Christensen.

– Grunnen til den høye oppslutningen i 2011 er nok en kombinasjon av «Hjort-effekten» og det var et godt valg også nasjonalt for Høyre, legger han til.

– Må ta noen upopulære valg

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) var betydelig preget av valgresultatet i går da han innså nederlaget. Han forstår at folket i Tromvik er skuffet over prioriteringene som ble gjort med tanke på bassenget.

– Skolen ble nedlagt før Høyre kom i byråd og bassenget var kostbart i drift. Vi måtte gjøre noen endringer. Jeg forstår at det slår inn i Tromvik, men som politiker må man ta noen upopulære valg, sier Hilmarsen.

Bråket i Høyre

Når det gjelder den nye Kvaløyforbindelsen, så mener Hilmarsen at dette ikke har hatt stor betydning for Høyre.

– Vi har gjort det litt bedre på Kvaløysletta enn resten av kommunen i dette valget. Jeg tror vi har god støtte fra Kvaløysletta om ny forbindelse via Håkøya, sier han.

I januar ble det mye bråk innad i partiet. Det startet på nominasjonsmøtet til Tromsø Høyre der ordfører Jens Johan Hjort foreslo å vrake byrådsleder Hilmarsen til fordel for Anne Berit Figenschau. Dette mener Hilmarsen har hatt en negativ innvirkning på valget i år.

– Vi opplevde et kuppforsøk og det har fått negative konsekvenser for Tromsø Høyre. Det sier alle kommentatorer og de jeg har snakket med. Det er nok en av de beste forklaringene for dette valgresultatet, avslutter han.