St.Hanshaugen: Det var i begynnelsen av juni at prosjektet «Dyrk Tromsø - Rambergan & St. Hanshaugen urbane nyttehager» ble satt i gang av initiativtakerne Ingvill Fossheim og Berit Steenstrup.

Da startet man opp et temporært hagebruk, med 50 dyrkekasser, på det kommunale området som tidligere har stått ubrukt.

Gjennom juni, juli, august og september har man til sammen dyrket mer enn 90 ulike typer grønnsaker, bær og urter i kassene.

Dette ønsker initiativtakerne Fossheim og Steenstrup å feire, og inviterer derfor til høsttakkefest på området onsdag klokken 15.00 til 18.00.

– Vi inviterer til hagefest for å feire prosjektet og det som har vokst og grodd fram i løpet av sesongen, sier Fossheim.

– Dessuten samarbeider vi med Hildr, som er en bedrift som ser stor verdi i det å bruke lokale råvarer og det å kunne dyrke bynært. De skal lage mat - suppe og salat - av ingredienser fra «Dyrk Tromsø», som selges for en billig penge på festen, fortsetter hun.

Les også: Gjør "kål" på grøntområde i sentrum.

Tilbakemeldinger

Fossheim opplever at prosjektets første sommer har gått over all forventning.

– Vi har fått så mye flotte tilbakemeldinger! Både fra de som har vært med på å dyrke, men også fra tilfeldig forbipasserende. Det har vært alt fra småkids som har cruiset forbi på sykkel, til eldre som kommer bortom og forteller om egne dyrkeprosjekter. Det har blitt en flott arena for å bli kjent og lære av hverandre, mener Fossheim.

I tillegg har mange ulike kulturer vært involvert i prosjektet.

– Vi har i alle fall hatt med ti ulike nasjonaliteter i den faste gjengen!

Les også: Derfor må tromsøpalmen bort.

Videreføring

Fossheim mener at man med prosjektet har fått synliggjort potensialet i de offentlige uteområdene i byen.

– Det er faktisk mulig å bo bynært og dyrke mat! Det blir spennende å se hvordan kommunens nye lederskap kommer til å forholde seg til bruken av utearealene på, sier hun.

Fossheim håper å kunne gjennomføre prosjektet til neste år også.

– Men prosjektet er i utgangspunktet kun for denne sesongen, og vi er fremdeles ikke helt ferdige for i år. Vi må snakke om det og forhøre oss med kommunen, før vi vet om det blir noe til neste år. Det kommer helt sikkert til å bli en videreføring - vi vet bare ikke i hvilket format enda, sier hun.

Les også: Forsker på mat av trebark.

Fest

Til festen er alle som ønsker å delta velkomne.

– Det hadde vært flott å se nye fjes der! Hvis noen er interessert i prosjektet, eller kanskje har et eget prosjekt er det flott hvis de vil komme. I tillegg håper vi at det kommer både politikere og folk fra nærområdet. Plassen er et sted som har tradisjon for fest og sosiale aktiviteter, forteller hun.