Merker opp Fløya

I håp om å verne naturen, skal Ishavskysten friluftsråd markere turløypene på Fløya-platået.

MARKERER: Amund Hagen Kristiansen og Tine Marie Hagelin skal merke turstiene oppe på Fløya-platået, og håper at flere vil bidra på merkingen.  Foto: Jørn Myreng

TURSTIER: Slik vil de merkede turstiene se ut. 

nyheter

Stiene på fjellet er per dags dato umarkert, noe som er risikabelt for flere fjellplanter i området.

– Vi ønsker at folk ikke tråkker på hele vegetasjonen i området slik at det skaper slitasje. Fløya er i randsonen av utbredelsesområdet til mange sjeldne plantearter. Dette gjelder for det meste små planter, men de er sjeldne av natur, og er dermed utsatt når de blir tråkket på, sier daglig leder i Ishavskysten friluftsråd Tine Marie Hagelin.

Les også: Kartlegger friluftsområder

Mye slitasje på Fløya

Merkingen av stiene vil bidra til en bedre hverdag for turgåere.

– Det er mye slitasje på Fløya akkurat nå, så vi ønsker å vise hvor folk kan gå. Da blir det bedre for dem også med tanke på at de vet hvor langt de går, sier friluftskoordinator Amund Hagen Kristiansen.

– I tillegg kan folk estimere hvor lang tid de kommer til å bruke. Fløya er en av de mest populære områdene i kommunen. Over 100.000 går der oppe hvert år på umerkede løyper. Det ønsker vi å gjøre noe med, føyer Hagelin til.

Les også: 24.000 har tatt beina fatt til Fjellheisen

Ønsket av mange

Dette blir første gangen stiene på Fløya blir merket. Hagelin mener det var på høy tid at noe ble gjort.

– Jeg tror det er mange som har ønsket at stiene skal merkes, også har vi tatt tak i det sammen med Tromsø kommune, sier hun.

Oppmerkede stier kan også bidra til en bedre turopplevelse.

– Dette er viktig for dem som bruker Fløya på hverdagene. Det er mye enklere for dem å følge en sti enn å gå på umerkede områder. Det blir også en bedre opplevelse for turister som vet hvor de går og oppleve alt det fine på Fløya, forteller Kristiansen.

Hagelin tror flere vil benytte seg av turstiene etter at merkingen er ferdig.

– Man ser at med en gang stier blir merket, så blir de også mye mer brukt. Jeg tror for folk flest at det handler om å være trygg, og når man går på merkede stier, så vet man at de fører deg trygt fram og tilbake, sier hun.

Les også: Valgt til årets friluftsråd

Trening fra første meter

Ishavskystens friluftsråd arrangerer dugnad den 21. september for å sette opp merkingen. Kristiansen håper på at mange kommer opp selv om Fjellheisen står i ro.

– De som vil være med må gå opp rett og slett. Her er det gratis trening fra første meter. På Fløya ligger det nesten 300 kilo med utstyr som venter, så dette er en fantastisk mulighet for å komme seg ut, sier Kristiansen.