Men toppkandidatene var ikke spesielt villige til å dele hva det konkret ble snakket om i timene de satt inne på møterommet i Kysten Hus.

– I dag har vi invitert SV og Rødt til en samtale, slik at vi kan legge en plan for de videre forhandlingene, sier Jarle Heitmann (Ap).

Når forhandlingene skal igangsettes er foreløpig uklart, men sannsynligvis starter de ikke før på mandag.

– Vi lover at det vil være full åpenhet om hvor og når forhandlingene igangsettes. I dag snakker vi om nettopp dette – hvor og hvordan forhandlingene skal foregå. Blant annet må vi tilpasse oss etter de som har annet arbeid, turnuser og familiesituasjoner, sier Røymo.

Her kan du lese alt om valget!

Hemmelig

Partitoppene vil ikke ut med noe omkring posisjonsfordelinger eller politiske saker.

– Vi lover å svare på alle spørsmål når vi har snakket oss ferdige, sier byrådslederkandidat Kristin Røymo.

Som kjent vil verken SV eller Rødt inn i et byråd, og dermed ligger mye til rette for et mindretallsbyråd med Arbeiderpartiet. Hvem som skal fylle de ulike posisjonene er det ingen som vil snakke om.

– Vi vil ikke kommentere noen konkrete saker i dag. I dag er vi samlet for å forberede forhandlinger, vi har ikke forhandlet noe enda, sier Røymo.

Jarle Heitmann, Kristin Røymo og Jarle Aarbakke stiller til forhandlinger fra Arbeiderpartiet, og fra SV stiller Ingrid Marie Kielland, Pål Julius Skogholt og Gunhild Johansen. Rødt hadde ikke valgt ut forhandlingsdelegater onsdag formiddag.

Ordføreren

Partiene vil gå noen tøffe forhandlingsdager i møte, og store saker som Kvaløyforbindelsen og rushtidsavgift vil være selvsagte saker under forhandlingene – i tillegg til hvem som skal bekle de ulike posisjonene.

Jens Ingvald Olsen vil sannsynligvis være en het kandidat til komiteledervervet for byutvikling. Om det blir fire komiteer – slik det er i dag- er foreløpig uklart, men det er ingen tvil om at de ulike komiteene vil ha en helt annen funksjon de kommende fire årene, enn de har hatt de foregående fire. Et annet spørsmål er om posisjonspartiene vil bekle alle komitelederpostene, eller om opposisjonen skal få noen.

Alle de tre partiene har lenge siklet på ordførerposisjonen, selv om Jens Ingvald Olsen de siste dagene har løsnet grepet rundt ordførerklubba, og debatten heller i Arbeiderpartiets retning.

Komitéleder

Da vil selvsagt samarbeidspartiene kreve mer i store, politiske saker, og Kvaløyforbindelsen vil bli en av forhandlingens virkelig store saker. SV og Rødt er klinkende klar på at Selnes-alternativet er det eneste riktige å gå for med tanke på miljøet, og Arbeiderpartiet må nok ofre mer enn de ønsker for å kunne snu samarbeidspartiene. Samtidig er Arbeiderpartiet avhengig av begge samarbeidspartiene i alle saker, og å gå til andre blokker for å hente støtte i den saken vil selvsagt være uaktuelt for samarbeidspartiene.

Etter hva iTromsø erfarer er komiteledervervet for byutvikling sterkt ønsket av SV, men også komiteledervervet for utdanning-, kultur- og idrettskomiteen vil henge høyt hos SV som har vært tydelige på saker som leksefri skole i valgkampen. Med Olsens omfattende erfaring fra byggebransjen kan det bli vanskelig for SV å hente vervet i byutviklingskomiteen.

For SV, som er det minste partiet i koalisjonen, vil det være svært viktig å få gjennomslag i miljøsakene for å ikke gå i den berømte «SV-fella», og med det i mente er posisjonen som ordfører eller varaordfører desto viktigere for partiet.