– Det er jo fantastisk, sier hun.

Årets kommunevalg førte til et kvinneras i Tromsø. Når kommunestyret konstituerer seg i oktober vil det bestå av 22 kvinner og 21 menn. Løkholm Ramberg viser til valget i hovedstaden hvor det ikke har vært dårligere kjønnsbalanse siden 1991.

Uproblematisk

– Det er triste tall for Oslo. Jeg liker å tenke at Tromsø går foran og er i front, det kler byen. Jeg er så stolt av det, sier hun.

I forkant av årets lokalvalg tok Kvinneguide-redaktør Susanne Kaluza initiativ til kampanjen #kvinnekinn. Bakgrunnen var den lave kvinneandelen i landets kommunestyrer etter forrige valg, hvor under 40 prosent på landsbasis var kvinner.

Ramberg mener kjønnskampen handler om rettferdighet og likestilling, og synes det ikke er problematisk at kvinnene nå er i flertall.

– Derfor støttet jeg kampanjen og krysset kvinner inn. Det er tvingende nødvendig når det ellers i landet er stort underskudd på kvinner. Det blir spennende å se når forhandlingene er over i alle landets kommuner og makta skal fordeles.

LES OSGÅ: Stemmer kvinner inn

Litt tilfeldig

Ramberg viser til at det fremdeles er flest menn som får personstemmer og såkalte slengere, og at kampanjen skulle motvirke dette. Hun tilskriver imidlertid ikke kvinnesuksessen bare kampanjen.

– Det er vanskelig å si om det er en effekt av kampanjen. Trolig er det sammensatt – litt tilfeldigheter, litt økt fokus på å krysse kvinner inn, men også et resultat først og fremst av at Arbeiderpartiet har dyktige kvinnelige politikere. Gruppa har en gjennomsnittsalder på 37 år, med en bakgrunn som gjenspeiler befolkningen på en god måte, sier Ramberg som selv er 31 år. Også dette er et resultat av målrettet arbeid fra vår side. Vi har en god tradisjon for å løfte kvinnelige politikere og jobbe målrettet med feminisme for likestilling. Det betaler seg.

Politikk ikke kjønn

Hun trekker fram at den store kvinneandelen i Arbeiderpartiets nye kommunestyregruppe har bidratt sterkt til kvinneflertallet i kommunestyret. Både Senterpartiets og Kristelig Folkepartis ene representant er kvinner. Samtidig har Høyre, i sin gruppe på ni representanter, bare tre kvinner inne. Frp har tre menn og to kvinner, mens begge Venstres representanter er menn.

– Det er for få damer på høyresiden. Jeg tror velgerne vil merke at byen har fått nytt flertall, først og fremst på grunn av politikken som skal føres, og ikke kjønnsbalansen i kommunestyret. Det har likevel stor betydning. Det betyr jo at vi har et kommunestyre som i langt større grad enn tidligere representerer befolkningen i den byen vi er satt til å styre. Det er utelukkende positivt, og mer demokratisk og rettferdig enn før. Da er vi også bedre rustet til å skape de gode løsningene uten at noen blir ekskludert fra å delta, sier Ragni Løkholm Ramberg.