Storkrangel i Facebook-gruppa «Gamle Tromsø»

En bildekollasj av Rødts Jens Ingvald Olsen sammen med Mao, Stalin og Lenin har fått flere medlemmer til å forlate «Gamle Tromsø».

FEIL ARENA: Gruppeadministrator Kjell-Magne Boye Nilsen mener at politiske diskusjoner og sjikane ikke hører hjemme i Facebook-gruppa «Gamle Tromsø».   Foto: privat

YTRINGSFRIHET: Tidligere administrator Terje Strand mener at Boye Nilsen har en totalitær fremtreden, og at slettingen av innlegget og ham som medlem var en krenkelse av ytringsfriheten.   Foto: privat

NETTMOBBING: Rødts Jens Ingvald Olsen synes ikke at innlegget med bilde av ham, Mao, Stalinog Lenin var et hyggelig syn.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Det var ved 15-tiden tirsdag ettermiddag at tromsømannen Terje Strand publiserte bildet, sammen med et sitat av Jens Ingvald Olsen der han omtalte Mao som en stor leder. Som en egen kommentar ved siden av sitatet, skrev han «Lykke tell, Tromsø.». Kommentarene begynte raskt å hagle inn, og administrator Kjell-Magne Boye Nilsen så seg nødt til å gripe inn da han oppdaget det.

– Da hadde det allerede gått 24 timer, og det hadde oppstått en kjempediskusjon med sterke reaksjoner på sammenligningen av Olsen med kommunistiske diktatorer. Strand er en aktiv skribent, som denne gangen gikk langt over streken. Derfor slettet jeg innlegget, og fjernet han fra gruppa, sier Boye Nilsen.

Propaganda

Strand, som tidligere administrerte gruppa sammen med Boye Nilsen, reagerer på behandlingen han har fått.

– Kjell-Magne har gått ut offentlig og sagt at han er blodfan av partiet Rødt. Derfor falt innlegget ham meget tungt for brystet, og etter å ha slettet meg og det jeg hadde skrevet, begynte han å produsere masse propaganda til de andre medlemmene om at jeg hadde sjikanert politikeren Olsen på det groveste. Det gjorde jeg ikke – jeg siterte ham jo bare.

Les også: Jens Ingvald Olsen gir slipp på klubba

«Totalitært regime»

Ifølge Strand resulterte slettingen i et opprør blant medlemmene i gruppa, der flere meldte seg ut i protest.

– En venninne av meg startet opp «Nye Gamle Tromsø» som en motvekt til Boye Nilsens «totalitære regime», der over 1100 personer meldte seg inn i løpet av 8–10 timer.

Boye Nilsen kjenner seg ikke igjen i anklagene, og forklarer at slettingen slett ikke skyldtes et ønske om å utøve makt som administrator av gruppa.

– Det er langt fra sannheten. Han har slengt mye dritt om meg, og da jeg så den store diskusjonen, ble jeg rett og slett så lei at jeg måtte fjerne han. Da fyrte han seg veldig, og fortsatte skitkastinga på gruppa fra konas Facebook-bruker.

Han avviser også at slettingen var politisk motivert.

– I grupper som denne har man alle typer folk, med politiske synspunkter fra mørkerødt til mørkeblått. De fleste greier da likevel å oppføre seg, og det burde Strand også ha gjort.

Jens Ingvald Olsen selv beskriver innlegget som lite hyggelig.

– Det er en form for nettmobbing, og det burde de som legger ut slikt tenke over.

Les også: Disse politikerne sanket flest personstemmer under valget

Ikke riktig gruppe

Boye Nilsen forsikrer om at gruppereglene har vært tydelige på at politiske innlegg, utskjelling og sjikane ikke er tillatt i «Gamle Tromsø».

– I likhet med de fleste andre grupper på Facebook har «Gamle Tromsø» retningslinjer som medlemmene må følge. Det er klart at man skal få lov til å diskutere, men det er ikke det som er formålet med denne gruppa. Det bør respekteres.

Han minner om at gruppa skal være en hyggelig arena for utveksling av bilder og informasjon om gamlebyen.

– «Mine, dine og våres venna, og venna av gamle Tromsø, e de som høre hjemme her.» Det er slagordet, og sånn skal det være.

Les også: Dette er kommunestyret