Smakfestivalen:

Folkefesten er i full gang

70.000 besøkende er målsettingen for arrangørene av det som et blitt Tromsøs største festivalhappening.
nyheter

– Jeg trodde at festivalen skulle bli en suksess. Men jeg hadde aldri kunnet fantasere om at det skulle bli en sånn kjempesuksess som det er blitt.

Ordfører Jens Johan Hjort fortalte at «det er en søkkstolt ordfører» som skulle foreta åpningen av den tredje Smakfestivalen i Tromsø.

70.000 festivalgjengere

Han viste til den økte publikumsoppslutningen på festivalen – med 50.000 det første året, 60.000 det andre – og årets beregnede besøkstall.

LES OGSÅ: Suksess for byfrokost på Torget

– Vi tromsøværinger har vert sultne på en slik festival lenge – uten å vite om det. Nå er hele byens befolkning – 70.000 – med på Smak, sa Hjort da han åpnet festivalen offisielt.

Styreleder Petter Markussen sier at han er utrolig fornøyd med at festivalen nå er i gang – og at alt foreløpig går så bra.

– Det er utrolig deilig å være i gang. Vi har holdt på og planlagt dette i snart ett år – og nå er festivalen endelig her, sier han mens han vandrer langs Storgata for å skaffe seg overblikk over folkehavet.

Fylt til randen

For det tok en halvtime å fylle Storgata til randen ...

Utenfor de fleste bodene samlet det seg folk som var sultne, nysgjerrige og spente på det som skulle serveres.

LES OGSÅ: Smaksrik aften på Prelaten

– Jeg synes det er et fabelaktig opplegg. I min vennekrets har folk snakket om Smakfestivalen i over en måned, forteller Roy-Arne Johannessen.

Han har nettopp kjøpt et kjelår som han skal ta med hjem og kose seg med i helga.

– Det smakte så sykt godt! Det er noe av det beste jeg har smak – mørt og saftig og smaksrikt, skryter han.

Varierende værforhold

Åpningen av selve festivalen foregikk på Stortorget, men ettersom det kom regn på formiddagen ble seremonien flyttet innendørs i den store lavvoen.

– Det har ikke vært så godt vær på Smakfestivalene hittil, men det gjør ingenting. Det er i grunn ganske greit for utstillerne at det ikke er sol for da kan det bli for varmt i teltene, sier Petter Markussen.

Publikum lot seg ikke skremme av litt duskregn – Storgata var som sagt full av folk helt fra Kirkeparken til Bispegata.

– Det er mange tilreisende her – og det at vi nå har fått en årlig tilbakekommende festival er veldig positivt for hele reiselivet. Hotelldirektørene i byen smiler fra øre til øre for alle hotellene er sprekkfulle, sier Geir Solheim, regiondirektør for NHO Reiseliv.

Hjort lover gjenvalg

Han sier at Kokkenes Mesterlaug – som eier selve festivalen – har lyktes ekstremt godt i å stable en skikkelig folkefest på beina.

Det samme mener ordfører Jens Johan Hjort – som trivdes så godt på festivalen at han kom med følgende «løfte».

- Jeg stiller til gjenvalg som ordførere i 2019 for jeg har sjekket i kalenderen min at da kan jeg åpne det årets Smakfestival!