Ser på mat i alle sammenhenger

I dag åpnet forskningsdagene i Tromsø, og årets tema er mat.

Under åpningen av Forskningsdagene ble det holdt taler og foredrag. Her holder Svein Ottar Olsen foredraget «Favorittmat: Konas hjemmelagde pizza». Foto: Nora Lervik 

nyheter

KYSTENS HUS: Forskningsdagene åpnet i dag, og har et variert program som varer i en uke. Det er Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet som er arrangører for festivalen.

Øyvind Fylling-Jensen, direktør i Nofima, var en av talerne under årets åpning av forskningsdagene i Tromsø. Nofima er et av europas største institutt for anvendt matforskning. Talen handlet om mat og utnyttelse av de råvarer og mulighetene vi har.

– Mitt budskap for denne festivalen er, se, spør, lær og god fornøyelse, sa Fylling-Jensen.

Les også: Matfokus på Forskningsdagene

Mye som skjer i teltet

– Vi vil fokusere på mat i mange forskjellige sammenhenger. Vi vil se på mat til mennesker, men også mat til dyr. Alt henger på en måte sammen, sier Jens Revold prosjektleder i Forskningsseksjonen.

Neste uke vil det bli satt opp et forskningstelt på strandtorget hvor det vil foregå forskjellige ting hele uken. Det vil bli snakk om alt fra fisk til antioksidanter fra bær i løpet av uka.

– Det er bare å komme ned å se, føle og prøve alt mulig, der kan du finne mye forskjellig, sier Revold.

Les også: Avhengige av matfestivaler

Hva er god mat?

Et av prosjektene under festivalen er å vise hvordan selen fanger og spiser maten sin med hjelp av et GoPro kamera som er festet på selen, dette vil besøkende få se på storskjerm.

– Målet med forskningsdagene er å se på hva mat er. Hva er god mat, hva er sunn mat og hvor betydningsfull mat er i alle ledd, sier han.

I løpet av denne uka vil det bli matfestival for barn, foredrag og servering av kortreist mat på hurtigruta og forskernatt hvor man får servert sjømat og foredrag om hva som befinner seg i den norske fjorden.

Les også: Tromsøværinger kan ha Norges beste mat