Noe for enhver smak

Mai Sandbakk (18) drømmer om et liv på kjøkkenet – og på lørdag fikk hun selge mat hun har lagd selv.
nyheter

I helgen har Smak-festivalen nok en gang fylt gatene med boder som bugner over av forskjellig typer mat og sultne kunder. Det var til tider stor trengsel i Storgata og hundrevis av mennesker besøkte de mange ulike bodene – som serverte og solgte mat til enhver smak.

Populære fiskekaker

En av de mest populære bodene var hos Breivika videregåendes restaurant- og matfag. I en bod som kunne by på blant annet gelé, syltetøy, karamell og fiskekaker – fikk skoleelv Mai Sandbakk (18) prøvd seg på førstehåndskontakt med flere ivrige kunder.

– Fiskekakene er kjempepopulære og har allerede blitt revet bort, forteller hun ivrig.

Sammen med faglærer Klaus Magnus Hansen og flere andre elever holder hun stand i Storgata, og har så vidt tid til å snakke med avisen blant pågangen av kunder.

– Interessen for mat kom egentlig helt tilfeldig. Jeg kjenner folk på Bardus og har pleid å sitte der mye, og etter å kikket inn på kjøkkenet fant jeg ut at det er dette jeg har lyst til å jobbe med resten av livet. Jeg vil glede folk ved å lage god mat, forteller hun.

Få også med deg videoen om hvordan man skal pille reker.

Viktig lærdom

Faglærer Klaus Magnus Hansen forteller til iTromsø at det er elevene som har lagd all den ulike maten – men at det ikke nødvendigvis er den viktigste lærdommen av å få delta på Smak-festivalen.

– Det er kjempefint å se hvordan elevene blomstrer fra å være litt sjenerte og i bakgrunnen, til å i løpet av noen få timer være frempå og ivrige med kundene. Det har kjempemye å si for elevene å få delta her og få vist fram både seg og produktene de lager, og i tillegg er jo Smak-festivalen perfekt timet like etter skolestart, forteller Hansen.

Les også: Folkefesten er i full gang

Helstekt gris

En annen populær bod var hos Eide Handel, som blant annet hadde en hel gris på grillen.

– Det er veldig mye folk innom og de viser stor interesse. Å ha stand og få vist seg fram her på Smak-festivalen har kjempemye å si. Tromsø er en matby, så det er viktig at vi får vise fram det vi har å tilby, forteller pølsemaker Mads Nilsen.

I tillegg til de kjente, store aktørene, har Smak-festivalen også besøk av flere små bedrifter.

Blant annet har Janett Haug Larsen (47) kommet helt fra Gravdal i Lofoten med sin lille sjokoladefabrikk.

– Jeg har holdt på med sjokolade i omtrent ni år. Det hele startet helt tilfeldig med at det var et kurs på hjemplassen min, forteller Larsen, som egentlig arbeider som lærer.

Hun sier det er veldig viktig å få vist seg fram på slike arrangementer.

– Ja, det er veldig bra. Og veldig masse folk!

Les også: - Norsk mat må satse på kvalitet