Det er en gledelig nyhet som forteller at tromsøværinger blir friskere, selv om vekten stadig kryper oppover.

– Dette er svært gode nyheter. For å ta et enkelt eksempel, kan man si at en 40 år gammel kvinne på 70-tallet hadde 130 over 80 i blodtrykk. En 40 år gammel kvinne i dag har et blodtrykk på 120 over 75, og da snakker vi om en betydelig nedgang. Enkelt kan man si at blodtrykket de siste 40 årene i enkelte aldersgrupper har gått fra unormalt til normalt, sier førsteamanuensis Laila Hopstock ved institutt for helse- og omsorgsfag på UiT – Norges arktiske universitet.

Lavere for alle

Og det er ikke bare kvinner som kan glede seg over en nedgang i blodtrykket. Hopstock forteller at blodtrykket har sunket i alle aldersgrupper og hos både kvinner og menn.

– Det som er veldig interessant er at blodtrykket har sunket over «hele linjen». Både unge og gamle, kvinner og menn har fått lavere blodtrykk – også de som hadde lavt blodtrykk allerede på 70-tallet, sier Hopstock.

Det vil si at tromsøfolk i dag har mye lavere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

Høyere før 1950

En annen interessant faktor er den store forskjellen mellom folk som er født før og etter 1950.

– De som er født før 1950 får et høyere blodtrykk når de blir eldre, mens de som er født etter 1950 holder et stabilt blodtrykk. Det er veldig gode nyheter, sier Hopstock.

Hun kan ikke peke på en konkret årsak til dette.

– Det har nok en sammenheng med hvilke kår man lever under og hvilke faktorer man blir utsatt for gjennom livet. De senere årene har livsstilen blitt sunnere, og det har naturligvis en betydelig effekt, sier Hopstock.

Også røykeslutt hos store deler av befolkningen kan ha spilt en stor rolle i blodtrykksnedgangen.

– Det er klart at det faktum at mange færre røyker i dag enn på 70-tallet kan være en årsak til at blodtrykket går ned.

Vekten derimot, kryper jevnt og trutt oppover.

– Vektøkningen i alle sosiale lag er veldig tydelig, spesielt fra 90-tallet og fram til 2008. Men likevel synker blodtrykket, og det er litt spesielt med tanke på at folk for eksempel sitter mer stille på jobb, men samtidig er vi kanskje litt mer aktiv på fritiden uten at det er særlig utslagsgivende. Det er vanskelig å peke på en konkret årsak til hvorfor blodtrykket går ned, men faktum at det gjør det hos alle viser at det er en grunnleggende endring i livsstilen til tromsøfolk, sier Hopstock.

– Svært gledelig

Bjørn Egil Bjørnstad, leder i LHL Tromsø, jubler over nyheten om blodtrykksnedgang.

– Det er fantastisk å høre. Forskere har jo tidligere konkludert med at «det riktige» blodtrykket for alle er 125 over 75, og faktum at dette har blitt normalen er veldig bra, sier han.

Også Bjørnstad mener et sunnere kosthold og mindre røyking er årsaken til nedgangen.

– Ernæring og kostomlegging er nok en stor årsak til nedgangen. Vi drikker mindre brus med sukker og spiser mindre fettholdig mat. Det er det som tidligere har gitt høye blodtrykkstall, sier han.

Bjørnstad håper Tromsøundersøkelsen vil gå enda tettere inn på blodtrykk, og at de etter hvert kan presentere en årsak til hvorfor blodtrykket går ned.

– Konkrete årsaker til hvorfor blodtrykket går ned vil være viktig fremover, sier Bjørnstad.

Overrasket

I går ettermiddag møtte iTromsø Dagfinn Moseng (65) på tur i Telegrafbukta sammen med svigersønnen Martin Rydningen (32) og barnebarnet Alfred Moseng Rydningen (2). De forteller at en sunn og aktiv livsstil er viktig for dem.

– Resultatet av livsstilen din kommer ofte sigende med årene og da blir det også viktigere jo eldre man blir å være i bevegelse, mener Dagfinn Moseng.

De synes det er godt å høre at blodtrykket de siste 40 årene har gått ned.

– Det har blitt en økende trend og mye fokus i media på at du skal bevege deg. I tillegg har mange sluttet å røyke. Slutt å røyk og beveg deg mer er gode forebyggende tiltak.

De er likevel noe overrasket over nedgangen i tromsøfolkets blodtrykk.

– Fedme og økt vekt er mer vanlig i dag, samtidig som folk sitter mer i ro i dag enn de gjorde før. Slik sett er det litt overraskende at blodtrykket går ned, sier Martin Rydningen.

– Vekten går opp når man stumper røyken og sitter mye stille, men hvis blodtrykket likevel går ned er det veldig bra, konstaterer Moseng.