Tar over fylket i oktober

Et arbeiderpartistyrt fylkesråd tar over Troms senest 13. oktober.

FYLKESRÅDSLEDER: Arbeiderpartiets Cecilie Myrseth vil styre fylket fra oktober.  Foto: Hans Viktor Øye

GÅR OVER 1: Fylkesråd for samferdsel i dagens fylkesråd – Ivar B. Prestbakmo – er nå i forhandlinger med dagens motstandere.  Foto: kjell solbakken

GÅR OVER 2: Venstres fylkesråd for utdanning, Roar Sollied, vil også forlate dagens fylkesråd for å muligens bli fylkesråd i det Arbeiderpartistyrte som overtar makta i oktober.  Foto: Jon Terje Eiterå

MISTER MAKTA: Dagens fylkesrådsleder Line Fusdahl har ikke lenger flertall og vil miste makta når det nye fylkestinget møtes i oktober.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Det bekrefter Cecilie Myrseth, leder i Troms Arbeiderparti – og partiets fylkesrådslederkandidat.

Etter innledende forhandlinger har de tidligere fylkesrådsvennene Ap og Kristelig Folkeparti fått med de nåværende fylkesrådspartiene Venstre og Senterpartiet.

– De to partiene har ikke hatt noen avtaler med det sittende fylkesrådet og har stått fritt til å forhandle med oss, sier Myrseth.

LES OGSÅ: Slik blir det nye fylkestinget

«God dialog»

Ifølge henne har de innledende forhandlingene foregått i en god tone – og de fire partiene har vært enige om hovedtrekkene i politikken som skal føres.

– VI ønsker å satse på regional utvikling og vi ønsker å være en motor for landsdelen. Vi skal være en sterk stemme for Troms, sier Myrseth.

Hva det konkret innebærer vil hun imidlertid ikke avsløre – ennå.

– VI skal ha en konkret avtale på plass den 2. oktober. Da vil vi presentere vår felles politiske plattform – og da vil vi også presentere hvem som skal sitte i fylkesrådet, sier Myrseth.

LES OGSÅ: Åpner for brede forhandlinger

Vil lede fylkesrådet

Hvem som skal sitte øverst ved bordet er imidlertid klart.

– Det er jeg som skal være fylkesrådsleder. Hvem som skal ha de andre posisjonene må dere vente til 2. oktober med å få vite, sier hun.

– Det er to sittende fylkesråder som vil være med. Får de de samme stolene?

– Det må dere vente på å få vite.

Senterpartiets Ivar B. Prestbakmo er sittende fylkesråd for samferdsel og Venstres Roar Sollid er fylkesråd for utdanning.

Kan få flere fylkesråder

Om disse to får fortsette vil det gjenstå en fylkesrådsavdeling – forutsatt at dagens struktur blir beholdt – nemlig helse, kultur- og næring.

I fylkesrådet som ble kastet i 2013 var det KrFs Mariam Rapp som hadde den posisjonen.

– Jeg vil som sagt ikke si noe om hvem som får de forskjellige postene i det påtroppende fylkesrådet, sier Myrseth.

Senterpartiets Ivar B. Prestbakmo vil ikke si om han vil kreve samme posisjon som tidligere.

– Det er langt fra klart hvilket forhandlingsresultat vi vil ende på. Hvem som får hvilke posisjoner må avklares senere – og vil presenteres den 2. oktober, sier han.

Han vil dog ikke utelukke at det kan komme endringer i fylkesrådets sammensetning som endrer kabalen.

– Det er gjort endringer i sammensetningen og antall fylkesråder tidligere – så det kan skje også nå. Men det er ikke noe vi har drøftet ennå og det vil selvsagt være opp til forhandlinger, sier han.

Ikke dårlig stemning

iTromsø snakker med Prestbakmo mens han er på tur i bil til Tromsø.

– Hvordan blir stemningen på fylkeshuset når du skal møte Høyre og Fremskrittspartiet?

– Det tror jeg vil gå aldeles utmerket. Vi har vært åpne og ryddige i denne prosessen og informert om forhandlingene. Dagens fylkesråd vil miste sitt flertall og det nye fylkesrådet vil være et resultat av valget, sier Prestbakmo.

Sittende fylkesråd Line Fusdahl sier at hun tar det hele til etterretning.

- Vi må bare forholde oss til at vi ikke lenger har flertall. Høyre gjorde et dårligere valg enn sist og da blir dette resultatet.

- Vi har hatt et godt samarbeid i dagens fylkesråd, og det er ikke snakk om noen vonde følelser mellom partiene, avslutter hun.