Sto du i kø hos Dutta i helga?

Duttas smultringer har blitt et velkjent varemerke i nord, og under helgas matfestival sto tromsøværingene i kø for de tradisjonsrike kakene.

KUNDER: Kjærsti Kristiansen mener hun har de beste kundene man kunne ønske seg - de er nemlig alltid blide!   Foto: Arne Ivar Hanssen

KØ: Det sto lange køer utenfor Kjærsti "Dutta" Kristiansens smultringvogn under Smakfestivalen i helga. Hun er i byen fem-seks ganger i året, og mange har et tradisjonsrikt forhold til produktene hennes.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Sentrum: Det var tredje året på rad at Kjærsti «Dutta» Kristiansen (51) deltok på Smakfestivalen med smultringbilen sin. Tromsøværingene sto i lange køer for en smak, og Kristiansen regner med at det gikk flere tusen smultringer i helga.

Les også: Har bakt 3,6 millioner smultringer på 24 år.

– Vi hadde nok å gjøre, for å si det sånn! Vi produserte det vi klarte - vi lager jo smultringene underveis, og derfor vil det ta litt tid, forteller hun.

Hun drifter smultringbilen selv, men hadde i helga hjelp fra ei venninne.

Jubileum

«Duttas smultringa» har 25-årsjubileum i år. I 1990 startet Kristiansen opp businessen på Stortorget i Tromsø.

– Men så la de om på torget, og vi fikk ikke lenger lov til å stå over natta. Da begynte jeg å kjøre rundt til ulike steder i Nord-Norge, forteller Kristiansen, som til vanlig er bosatt i Lødingen.

Hun er i Tromsø mellom fem og seks ganger i året, og tror køen foran smultringbilen både handlet om at folk hadde lyst på gode smultringer, og at de husker «Duttas» fra de selv var små.

– Kanskje handler det også om at smultringene mine ikke alltid er tilgjengelige? De har blitt en tradisjon for mange. Dessuten lager jeg smultringene fra grunnen av, med gode råvarer og de er alltid ferske. Den dagen folk ikke er villige til å betale det det koster, begynner jeg heller med noe helt annet, i stedet for å forringe kvaliteten på produktet, sier hun.

Les også: Noe for enhver smak.

Mange spørsmål

Kristiansen opplevde å få mye spørsmål fra kundene i helga om hvor hun holder til ellers, hvor man kan få tak i smultringene og når hun neste gang er i Tromsø.

– Ingen har så flotte kunder som meg! Jeg tror ikke jeg har sett et eneste menneske som er sur når de spiser smultringer! Det er en stor glede å komme på jobb, sier hun.

Kristiansen lever av smultringene, og helger som denne hjelper godt på, selv om hun selger jevnt på vanlige hverdager også.

– Men mest av alt synes jeg det er forferdelig artig å være med på arrangementer. Folk er så glade. Smakfestivalen har gjort en kjempejobb med å vise fram hva som finnes, og folk er utrolig kreative, mener hun.

– Blir du noengang lei av smultringer?

– Nei, jeg blir aldri lei! Men så spiser jeg ikke så mye smultringer selv, da, forteller hun.

Og når er «Dutta» i Tromsø neste gang? Hun er tilbake på «fast» plass utenfor Pyramiden den 22. oktober.

Les også: "Alle" besøkte Smakfestivalen.