Snart svømmer det fisk her

Til tross for at det ikke er en dråpe vann i byens nye akvarium er fiskene som skal leve her i ferd med hentes opp fra havet.
nyheter

Akvariet skal bli den store publikumsattraksjonen i første etasje på Kystens Hus. Foreløpig blir publikum bare møtt av en turkis vegg, men på baksiden jobbes det for fullt for å gjøre klart til montering.

– Akvariet har vært en komplisert sak, men jeg tror det blir veldig bra når det står ferdig, sier daglig leder Alf-Erik Veipe i Kystens Hus.

Produksjonsproblemer

Produksjonen av det ti centimeter tykke akrylglasset, som skal holde det 18 meter lange akvariet tett, har blitt forsinket på grunn av uforutsette problemer. Akrylen produseres i Italia, men monteringen skal utføres av et nederlandsk selskap.

– Det har vært en del fram og tilbake. Til å begynne med røyk ovnen på fabrikken som førte til at den måtte bygges opp igjen. Vi lager nå plan for montering av akvarieveggene. Så snart glasset er levert starter montering av veggene.

Stålrammen i syrefast stål, som skal holde akvarieveggene på plass, er bygd av tromsøbedriften Båt og Byggstål AS. Prislappen for akvariet, inkludert tilførsel av sjøvann, tekniske installasjoner og stålramme blir på rundt 20 millioner kroner.

Må akklimatiseres

Dersom alt går etter planen skal akvariet være på plass i løpet av oktober. Fiskene og andre viltlevende arter skal fanges utenfor Senja og Kvaløya. Det er Polaria som har fått oppgaven med å drifte akvariet og sørge for at fiskene klarer overgangen fra hav til akvarium.

– Det er gjort avtale med to snurrevadbåter på Senja og Sommarøy om at de skal ta opp levende fisk som settes i kar om bord og som siden fraktes til Polaria. Der skal fiskene stå i minst fire uker for å akklimatiseres. Torsken må tilvennes fôr og det å være i et lukket element, og må avvennes med å jakte på annen fisk.

Vann fra sundet

Vannet i akvariet hentes på dypt vann midt ute i Tromsøysundet for at det skal holde stabil temperatur. Vannet pumpes opp på yttersida av nordjeteen og føres i vannledning til akvariet på Kystens Hus.

– Vannet må være rent og holde stabil temperatur på rundt seks til syv grader, sier Alf-Erik Veipe.