Marie (7) fikk sitte i lastebilen

For Marie (7) ble mandagen en helt spesiell skoleopplevelse.
nyheter

Mange anser mandag som den kjedeligste dagen i uka. Det var ikke tilfelle for andreklassen på Gyllenborg skole, som fikk besøk av Norsk Lastebileier Forbund (NFL) i forbindelse med prosjektet «Venner på veien».

– Vi ønsker å lære elevene at hvis vi sitter bak rattet i en trailer, så er det ikke sikkert at vi ser dem. De er jo ganske små og mange. Det er viktig at de får kontakt med sjåføren og viser hensyn til de store kjøretøyene, samtidig som vi viser at vi har kontakt med dem, sier fylkesleder i NFL Troms, Kari Workinn.

Skal skryte

Barna lærte blant annet å være oppmerksom på bilenes blindsone, stopplengde og refleksbruk. I tillegg fikk de sitte i lastebilen.

Det var Marie spesielt fornøyd med.

– Det var artig å få sitte i en så stor lastebil, sier 7-åringen.

Andreklassingen fikk også teste blindsonen i praksis da klassekameratene sto spente utenfor.

– Jeg så ikke alle sammen, erkjenner hun.

Marie tror dette kan bli et samtaleemne når hun kommer hjem fra skolen.

– Jeg skal si til storebroren min på ni år at jeg har sittet i en lastebil. Han kommer nok til å synes det var urettferdig at han ikke fikk være i den.

Vit forskjellen

Regionsjef i NLF, Odd Hugo Pedersen, mener barn må lære seg at lastebiler ikke oppfører seg på samme måte som vanlige personbiler.

– Det at vi bruker lastebil i stedet for personbiler er for å fokusere på forskjellen på en liten og en stor bil med tanke på stopplengde. Her er det 50 tonn som er i bevegelse. Det tar dobbelt så lang tid å stoppe den som en vanlig personbil.

– Vi kunne sikkert ha tegnet på tavlen eller demonstrert med lekebiler, men det er dette de husker. Det er en kjempeopplevelse for dem og veldig lærerikt for oss. Når jeg snakker om dette prosjektet til yrkessjåfører, er de veldig glade for at vi er med på dette, sier Workinn.

«Venner på veien» startet i mai og skal foregå på skoler over hele landet i løpet av året.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger fra både sjåfører og foresatte. Dersom dette blir en suksess, kan dette bli en fast tradisjon.

Det håper i alle fall Marie.

– Jeg håper de kommer tilbake igjen.