Søppelvedtak får Olsen til å se rødt

At byrådet konkurranseutsetter henting av næringsavfall og byutviklingskomiteen fatter viktige veivedtak like før maktskiftet, faller ikke i god jord hos Rødts ordførerkandidat

IRRITERT: Jens Ingvald Olsen (Rødt) mener byrådet vil trumfe gjennom flere viktige saker før maktskiftet. 

AVVISER: Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (Høyre) avviser kritikken. - Dette har vært på taptet lenge, sier han  Foto: Ronald Johansen

nyheter

I morgen vil byutviklingskomiteen i Tromsø kommune behandle valg av ny trasé for Tverrforbindelsen og videre utredning av Håkøyforbindelsen. I tillegg skal byrådet på torsdag godkjenne anbudsdokumentene i forbindelse med anbudet på avfallshåndtering ved kommunale bygg og friområder.

Byråd Jonas Stein (Venstre) har fått fullmakt til å foreta valg av ny leverandør, noe som kan bety at Remiks mister kontrakten.

– De trumfer nå gjennom en rekke viktige saker. Det er et rent kupp og helt i strid med grunnleggende verdier i måten man behandler saker på, sier Olsen, som mener byrådet og det sittende flertallet burde holdt seg for gode til å gjøre kontroversielle vedtak såpass tett opp mot maktskiftet i oktober.

LES DEBATTINNLEGGET: Ap og redselen for private tilbydere

– Ødelegger

Særlig byrådets konkurranseutsetting irriterer Olsen.

– Det er utrolig, rent forretningsmessig, at de går inn for å ødelegge en viktig del av Remiks, som er kommunens eget selskap.

– Men er det gitt at Remiks ikke får kontrakten?

– Nei, men gjennom anbudsrunden risikerer man at de ikke får den, svarer Olsen.

Prosjektsjef i Perpetuum, John Barlindhaug, har tidligere kritisert kommunen for å bruke skattebetalernes penger som risikokapital i et selskap som konkurrerer mot privat næringsliv – på områder hvor kommunen ikke har søppelmonopol, slik som ved skoler og barnehager. Selskapet har også ved flere anledninger etterlyst konkurranseutsetting av henting av næringsavfall, da dette ikke er ei skjermet næring.

– Det er et uomtvistelig faktum at man ikke trenger å konkurranseutsette dette. Det er helt i tråd med EØS-reglementet, sier Olsen.

LES OGSÅ: - Konkurranseutsetting er bra

Vil følge loven

Nåværende byrådsleder, Øyvind Hilmarsen (Høyre) deler imidlertid ikke Olsens lovforståelse.

– Vi er pliktig til å sette det ut på anbud. Dette er noe som har vært på tapetet lenge og vi ønsker å følge loven, slår han fast.

At Olsen også kritiserer byrådet og det sittende borgerlige flertallet i kommunestyret for å trumfe gjennom veisakene, har Hilmarsen liten forståelse for.

– Vi er et forretningsministerium nå. De sakene det dreier seg om ble det tatt beslutninger på lenge før valget. Tverrforbindelsen og Kvaløyforbindelsen er det bredt politisk flertall for. Dette får Olsen ta med sine nye samarbeidspartnere i Ap. De er nok den rette adressaten, sier Hilmarsen.