Tromsø inngår et historisk samarbeid om demens

Slik skal Tromsø gjøre hverdagen til demente og deres pårørende betydelig bedre.

signerte: Ordfører Jens Johan Hjort og fylkesleder for Troms i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Lisbeth Rugtvedt, erklærer samarbeidet svart på hvitt; nå skal Tromsø bli en demensvennlig by. Foto: Katharina Mila Hesby 

TALTE STORE ORD: Allerede er det 70.000 nordmenn som er rammet av demens, hvorav 600 av dem bor i Tromsø. Innen 35 år kan antallet dobles. Leder av Tromsø demensforening, Roy Samuelsen, la fram planene som Nasjonalforeningen for folkehelsen har for byen vår. Foto: Katharina Mila Hesby 

nyheter

Som første kommune i Nord-Norge inngår Tromsø samarbeidsavtale med Nasjonalforeningen for folkehelse med akkurat dette budskapet; å bli et demensvennlig samfunn.

– Dette ser jeg på som selve dåpsattesten mellom kommunen og Tromsø demensforening. Selv har jeg opplevd demens i nær familie og jeg ser viktigheten av et godt og trygt tilbud for de syke og deres pårørende, sier Hjort under åpningen av demensdagene mandag.

Bragd

Avtroppende helsebyråd Kristoffer Kanestrøm hadde dette som sin hjertesak, forteller ordføreren.

– Innen demensbehandlingen så han både at det var underbemanning, manglende brukerfokus og behov for kompetanse. Sammen skal vi viderebringe dette budskapet, sier Hjort.

Leder for Tromsø demensforening, Roy Samuelsen, så på signeringen som en bragd.

– Det at vi skal bli en demensvennlig by betyr at vi skal tilrettelegge lokalsamfunnet for demente, og at vi sammen skal møte dem med mer forståelse. Det gagner alle, sier Samuelsen.

Fortgang

Allerede er det 70.000 nordmenn som er rammet av demens, hvorav 600 av dem bor i Tromsø. Innen 35 år kan antallet mer enn dobles.

– Første steg er at kommunen oppretter lokale arbeidsgrupper som skal sørge for fremdriften, sier Samuelsen.

– Deretter skal vi ta tak i aktuelle bedrifter for å sette i gang undervisningen med de ansatte for å opplyse dem om kjennetegnene for demens, og hvordan man best kommuniserer med en person som er rammet av dette.

Allerede har Pyramiden stilt seg positive.

– Her har senterlederen snakket med alle butikksjefene. Det er en god start, legger han til.

Undervisningsopplegget er det Nasjonalforeningen for folkehelsen som står for.

I løpet av demensdagene, fra 20.–23. september, skal det avholdes en rekke arrangementer for pårørende og fagpersoner, samt dem som er rammet av demens.